Petice na podporu obyvatel Sýrie

02.10.2016 11:53

Otevřený dopis premiérovi České republiky ve věci podpory obyvatel Sýrie

Petice na podporu obyvatel Sýrie
Foto: archív autora
Popisek: US letecký útok Sýrie

Vážený pane premiére,

obracíme se na Vás jako občané České republiky, protože bychom chtěli, aby naše vláda co nejvíce pomohla snížit utrpení lidí v Sýrii.

Situace v Aleppu a na dalších místech je Vám jistě velmi dobře známa. I to, že generální tajemník OSN označil barbarské bombardování Aleppa syrskými a ruskými letadly za páchání válečných zločinů. Sledujeme s velkým znepokojením, že zřejmě jako Evropané jen pasivně čekáme, zda někdo, například USA, nějak nevyřeší situaci za nás. Situaci, která se nás bytostně dotýká nejen z pohledu lidského soucítění s lidmi v místě, ale i soucitu s uprchlíky, kteří musí před bombardováním prchat a míří do Evropy. Stále slýcháme, že je snaha řešit situaci uprchlíků „v místě původu“. To je sice správná myšlenka, ale nevidíme žádnou probíhající účinnou akci naší republiky v tomto směru. Stále slyšíme, především ze strany režimu prezidenta Putina, sliby o příměří, dezinformace, a poté jen zprávy o dalších bombardovaných nemocnicích, humanitárních konvojích, čteme strašlivé statistiky či vidíme hrůzyplné obrázky zabitých a vážně zraněných lidí, dospělých, ale i velmi malých dětí.

Současný přístup naší země k celé situaci vypadá velmi pasivně, zatímco uplynulých pět let konfliktu v Sýrii vykazuje zhoršující se trend a zvětšující se problémy pro celý region i Evropu. Bez mnohem aktivnějšího zapojení vyspělých demokratických zemí se problém jistě bude dále jen prohlubovat.

Ptáme se vás tedy, co pro změnu situace dělá vláda České republiky? V úvahu jistě připadají návrhy v rámci Evropské unie, například na cílené sankce proti ruské generalitě, která nařizuje plošná bombardování a obléhání syrských měst. Existují bezpochyby další sankční, obchodní či diplomatické prostředky a my bychom si byli rádi jisti, že vláda ČR dělá spolu s ostatními zeměmi maximum pro ukončení tohoto, ve 21. století bezprecedentního, utrpení.

S pozdravem

Michal Majzner

Petici můžete podepsat ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla