Papež: ,,Válka je vždy porážka. Mír nevybudujete zbraněmi.” A Fialova vláda?

01.04.2024 8:52 | Monitoring

V tradičním velikonočním poselství Urbi et orbi vyzval papež František k příměří v Gaze i v dalších konfliktech světa. Vyzval také k propuštění rukojmích, které tam Hamás od října drží, stejně tak hovořil o výměně zajatců mezi Ruskem a Ukrajinou. „Válka je vždy absurdita, válka je vždy porážka! Nenechme válečné větry vát stále silněji nad Evropou a Středomořím. Nepodléhejme logice zbraní a zbrojení. Mír se nikdy nevybuduje zbraněmi, ale tím, že vztáhneme ruce a otevřeme srdce," zaznělo v papežově poselství, které přinesl oficiální server Vatikánu Vaticannews.va.

Papež: ,,Válka je vždy porážka. Mír nevybudujete zbraněmi.” A Fialova vláda?
Foto: Reprofoto: YouTube Vatican News
Popisek: Papež František přednáší velikonoční poselství Urbi et orbi.

Papež své poselství přednesl před zaplněným Svatopetrským náměstím, na které dorazilo na 60 tisíc lidí. Mimo jiné také vyzval k respektování mezinárodního práva ve válce na Ukrajině, hovořil i o zaručení přístupu pro humanitární pomoc do Pásma Gazy a o propuštění rukojmích. Volal po ukončení bojů i kvůli dětem. „Kolik utrpení vidíme v jejich očích. Jejich pohledy se nás ptají: Proč? Proč tolik smrti? Proč tolik ničení?" promluvil papež. „Válka je vždy absurdita, válka je vždy porážka! Nenechme válečné větry vát stále silněji nad Evropou a Středomořím. Nepodléhejme logice zbraní a zbrojení. Mír se nikdy nevybuduje zbraněmi, ale tím, že vztáhneme ruce a otevřeme srdce," dodal papež.

„Mé myšlenky směřují především k obětem mnoha konfliktů, které probíhají ve světě, počínaje těmi v Izraeli a Palestině a na Ukrajině. Kéž Zmrtvýchvstalý Kristus otevře cestu pokoje pro sužované obyvatelstvo těchto oblastí. Vyzývám k dodržování zásad mezinárodního práva a doufám v plošnou výměnu všech vězňů mezi Ruskem a Ukrajinou: všichni za všechny!" zmínil papež.

Hlava katolické církve také zmínila válku v Sýrii, která trvá už 13 let, a Libanon, který je dlouhodobě sužován hospodářskou a sociální krizí.

„Nezapomínejme, bratři a sestry, na Sýrii, která již třináct let trpí následky dlouhé a ničivé války. Tolik mrtvých, tolik pohřešovaných, tolik chudoby a zkázy čeká na odpovědi od všech, včetně mezinárodního společenství," uvedl papež.

„Zvláštní myšlenku směřuji k regionu západního Balkánu, kde se podniká významný krok k integraci do evropského projektu: kéž etnické, kulturní a konfesní rozdíly nejsou příčinou rozdělení, ale stanou se zdrojem obohacení pro celou Evropu a celý svět," dodal papež.

„Kéž Zmrtvýchvstalý Kristus otevře cestu naděje pro lidi v dalších částech světa, kteří trpí násilím, konflikty, nedostatkem potravin a následky klimatických změn. Ať dopřeje útěchu obětem všech forem terorismu. Modleme se za ty, kdo přišli o život, a prosme za pokání a obrácení pachatelů těchto zločinů," pokračoval také papež.

A nezapomněl ani na Afriku. „Ať Hospodin otevře cestu míru na africkém kontinentu, zejména pro zkoušené obyvatelstvo v Súdánu a celé oblasti Sahelu, v Africkém rohu, v oblasti Kivu v Demokratické republice Kongo a v provincii Capo Delgado v Mosambiku, a ukončí dlouhodobou situaci sucha, které postihuje rozsáhlé oblasti a způsobuje hladomor a strádání," dodal.

„Kéž Zmrtvýchvstalý osvítí svým světlem migranty a ty, kdo zažívají ekonomické potíže, a nabídne jim útěchu a naději v jejich nouzi. Kéž Kristus vede všechny lidi dobré vůle, aby se sjednotili v solidaritě a společně čelili mnoha výzvám, kterým čelí ty nejchudší rodiny při hledání lepšího života a štěstí," zaznělo ke konci jeho poselství. 

„Papež při dnešním požehnání městu a světu zásadním způsobem kladl důraz na mír v Evropě, Středozemí i dalších částech světa. Výměna vězňů, humanitární pomoc a ochrana civilistů jsou základ. Tak konkrétní obavu o rozšíření konfliktů bychom měli brát velice vážně," okomentoval papežovo poselství lidovecký ministr životního prostředí Petr Hladík.

Papež František před několika dny vyvolal obrovský rozruch svým názorem na válečný rusko-ukrajinský konflikt. V rozhovoru pro švýcarskou televize RSI, prohlásil, že by Ukrajina měla najít odvahu vyvěsit bílou vlajku.

„Domnívám se, že nejsilnější je ten, kdo zhodnotí situaci, pomyslí na lidi a má odvahu k bílé vlajce a jedná,“ řekl papež v rozhovoru, jehož část zveřejnila například agentura Reuters. Podle něho by se Ukrajina měla vzdát a dodal, že jednání by se měla konat s pomocí světových mocností. „Slovo jednat je odvážné slovo. Když vidíte, že jste poraženi, že se věci nevyvíjejí dobře, musíte mít odvahu k jednání," řekl František.

Prohlášení vyvolalo nevoli v Kyjevě, mluvčí Vatikánu Matteo Bruni se následně snažil papežova slova vysvětlit. Uvedl, že papež nevyzýval Ukrajince ke kapitulaci, ale spíše volal po příměří a odvaze zahájit jednání.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Vanda Efnerová

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Urbi et orbi., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHorký , 01.04.2024 17:56:19
Mír se nikdy nevybuduje zbraněmi, ale tím, že vztáhneme ruce a otevřeme srdce," zaznělo v papežově poselství. Tak to si dovolil dost. Doufám, že ho vyobcují z církve. On nechce zabíjet. Co na to Halík? Nebo ty naše doroty, co se vždy hlásí k tomu, že jsou věřící? No a co na to ta prolhaná křesťanská strana KDU-ČSL? Nenastal čas táhnou na Vatikán, který je pro mír a kdo je pro mír, tak je agent Kremlu. Nebo ti, co říkají, že papež je zástupce Boha na zemi, papeži nevěří? Nebo ho neposlouchjí? No uvidíme.

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…