Petice proti výstavbě spalovny odpadů v Písku

30.11.2022 21:37 | Komentář

My níže podepsaní občané nesouhlasíme s tím, aby v Písku v teplárně ve Smrkovicích byla postavena spalovna odpadů ZEVO (kapacita 50 000 t odpadů za rok).

Petice proti výstavbě spalovny odpadů v Písku
Foto: pixabay.com
Popisek: Petice - ilustrační foto

Žádáme ministerstvo životního prostředí, aby udělilo záměru v řízení EIA nesouhlasné závazné stanovisko. Žádáme vedení města a zastupitelstvo, aby tento záměr zastavilo, a to z níže uvedených důvodů.

1) Spalovny odpadů ZEVO dle studií prokazatelně znehodnocují ceny nemovitostí ve svém okolí v okruhu až do cca 4 km, to je v našem případě při umístění ZEVO Písek do teplárny Smrkovice prakticky po celém území Písku. Bylo prokázáno, že ZEVO v Liberci má negativní vliv na ceny bytů v jeho okolí. Ceny bytů v okruhu 3 – 3,88 km jsou o 19,8% dražší než nemovitosti v kruhu 1,5 -3 km a nemovitosti v okruhu do 1,5 km, jsou o dalších 5,7% levnější než nemovitosti v okruhu 1,5 - 3 km. Dle studie provedené v roce 2016 v Hanzghou bylo zjištěno, že do 1 km od spalovny tam poklesly ceny bytu o 25,4 %, ve vzdálenosti 2-3 km pokles ceny bytu o 14%, od 4 km vliv nenalezen Nesouhlasíme s tím, aby spalovnou byly znehodnoceny ceny našich nemovitostí.

2) Rozptylová studie prokázala, že díky množství odpadu 50 000 t/rok bude spalovna vypouštět hodně toxinů a znečišťujících látek, které poškodí místní relativně čisté ovzduší v Písku, které dělá Písek atraktivním městem na jihu Čech. Množství škodlivin se zvýší mnohonásobně. Podle maxim v tabulce 24 v rozptylové studii stoupnou maximální imisní příspěvky následovně: roční pro NO2 – 6x, hodinové 1,2 x, roční pro PM10 - 4,6 x, CO - 3,8 x, HCl - 15,3 x, HF – 449 x, TVOC – 312 x, těžké kovy - 13 000 x, Cd+Tl – 7500 x, Hg tuť 3400 x, dioxiny PCDD/F - 38 x, BaP – 13 x Přestože zákonné imisní limity budou stále plněny, výrazně se zhorší kvalita ovzduší v Písku a nelze tvrdit, že se jedná o snížení environmentálního dopadu výroby tepla a energie na životní prostředí (nebo zdraví).

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17938 lidí

3) Písek vyprodukuje pouze 4500 t odpadů za rok, kapacita ZEVO Písek je tedy silně předimenzovaná. Zásadně nesouhlasíme s tím, aby se do Písku vozil odpad k likvidaci ze Strakonic, Vodňan, Blatné, Horažďovic, Milevska a jiných míst a byly v Písku likvidovány odpady z jiných měst na úkor zdraví píseckých občanů.

4) V Jihočeském kraji je aktuálně plánováno ZEVO Vráto (150 000 t/rok), probíhá příprava na ZEVO v Plané nad Lužnicí (50000 t/r), nyní byla zveřejněna dokumentace záměru na stavbu ZEVO Písek (50 000 t/r). Domníváme se, že se jedná o kumulaci záměrů. Dle studie předané krajským zastupitelům bude v roce 2030 po ukončení skládkování v celém jihočeském kraji produkováno pouze 186 000 t odpadů, kapacita ZEVO Vráto a ZEVO Planá je tedy dostatečná a kapacita ZEVO Písek je zcela nadbytečná. ZEVO Písek by nemělo v podstatě co spalovat. Zásadně nesouhlasíme s tím, aby se do Jihočeského kraje vozil odpad k likvidaci z jiných krajů.

5) Nesouhlasíme s tím, aby se za městské peníze v teplárně postavilo za 2 mld Kč předimenzované zařízení, které nemá nijak zajištěno to, že jeho provoz bude životaschopný a ekonomický.

6) Nesouhlasíme s tím, že je projekt prosazován na základě nepravdivých informací. Např. data z rozptylové studie porovnávají výhledovou situaci s neaktuální situací 2 kotlů na uhlí. Skutečnost je pouze jeden kotel na uhlí a jeden kotel na dřevní biomasu. Pokud by byla jako stávající stav uvažována tato skutečnost výsledky dokumentace EIA by byly více nepříznivé. Zarážející je i neuvedení těch látek, které překračují svým příspěvkem 1 % imisního limitu, což jsou těžké kovy – Arsen (28,1 % imisního limitu), Nikl (8,4 % imisního limitu), dále Cd+ Tl (2,2 % imisního limitu) a u dopravy se jedná o částice PM10 (5,2 % imisního limitu). Dokumentace a rozptylová studie i hodnocení zdravotních rizik jsou založeny na neaktuálních datech a v dokumentaci i v přílohách je velké množství nejasností. Subjektivní závěry zpracovatele nejsou řádně odůvodněny na tvrdých datech a studiích z jiných již funkčních spaloven ZEVO a jejich okolí.

Pavel Šebelle

Petici můžete podepsat ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…