Petice proti zákazu používání elektronických cigaret v restauracích

03.06.2015 19:04

My, níže podepsaní občané, vyjadřujeme tímto nesouhlas se záměrem Ministerstva zdravotnictví ČR zakázat prostřednictvím zákona o návykových látkách používání e-cigaret v provozovnách stravovacích služeb.

Petice proti zákazu používání elektronických cigaret v restauracích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cigarety

K zákazu tohoto typu nemá ministerstvo žádný relevantní argument, a to jak zdravotní, tak psychologický. Naopak, zákaz užívání e-cigaret bere kuřákům klasických cigaret šanci jejich zlozvyk ukončit. Za zásadní považujeme tyto argumenty:

- Zákon omezuje užívání e-cigaret ve stejné míře, jako cigarety papírové. Zdravotní dopady na uživatele e-cigarety jsou přitom minimální, rozhodně násobně nižší, než u cigaret tabákových.
Zákaz v tomto rozsahu je zcela neodůvodněný.

- Elektronické cigarety nepřinášejí riziko pasívního kouření. Rizika mohou plynout pouze z látek, které by náplň či nádržka obsahovat vůbec neměla (zejm. těžké kovy). Ověřené a kvalitní směsi (v souladu se zákonem č. 350/2011 Sb. o chemických látkách a chemických směsích) takové látky obsahovat nemohou.

- Zákaz užívání by znemožnil, aby se část kuřáků přeorientovala na výrobky, které jejich zdraví nepoškozují. Počet lidí, kteří uvidí v e-cigaretách vhodnou alternativu, tak neporoste – se všemi důsledky na jejich zdraví. Takový návrh škodí jak kuřákům, tak i provozovatelům restaurací.

Stát by měl v regulaci postupovat realisticky a s rozumem. Žádáme proto představitele politických stran, kteří mají možnost znění zákona o návykových látkách ovlivnit ve vládě a v obou komorách parlamentu, aby zákaz uvedený v § 8, čl. 2 zmírnili a užívání e-cigaret lidem nezakazovali.
Komu bude petice předána: Parlamentu České republiky

Petici můžete podepsat ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…