Petice z Janova: Družstevníci a vlastníci bytů vyzývají premiéra k činům

03.03.2015 19:46

Litvínované, bydlící v janovských domech, jež jsou v majetku Stavebního bytového družstva Krušnohor (SBDK) či pod jeho správou, podepisují petici, jejímž prostřednictvím se obracejí přímo na předsedu vlády Bohuslava Sobotku. V textu dokumentu premiéra informují o současné tíživé situaci na sídlišti, která se od představ o spokojeném bydlení čím dál tím více vzdaluje, a žádají jej o to, aby se situací v Janově osobně a rychle zabýval.

Petice z Janova: Družstevníci a vlastníci bytů vyzývají premiéra k činům
Foto: zsmezibori.com
Popisek: Litvínov

Petenti upozorňují na stupňující se negativní jevy, jež souvisejí s nárůstem počtu nepřizpůsobivého obyvatelstva. Předsedu vlády žádají, aby se zasadil o provedení potřebných legislativních změn a okamžitých konkrétních opatření v terénu, které by vedly k eliminaci negativních jevů.

Petice vznikla z iniciativy předsedů družstevních samospráv a společenství vlastníků, kteří se scházejí vždy na přelomu února a března na každoročních poradách s vedením SBD Krušnohor a analyzují konkrétní aktuální situaci v družstvu a obecně v segmentu bydlení v Česku.

Petice svým obsahem navazuje na sedm let starou Mosteckou výzvu, podporovanou Svazem českých a moravských bytových družstev. Výzva byla projednávána na několika ministerstvech a institucích, ale doposud bez výsledku, ačkoli SBD Krušnohor a Svaz vyvíjejí soustavný tlak na její přijetí. Obsahuje totiž celý komplex legislativních změn a opatření navozujících podmínky pro klidné a spokojené bydlení slušných občanů.

P E T I C E
Dle čl. 18 Listiny základních práv a svobod a zákona č. 85/1990 Sb. o právu petičním

Vážený pane premiére Sobotko,

obracíme se na Vás s touto peticí a žádostí o pomoc při řešení našich každodenních problémů. Žijeme v sídlišti Janov v Litvínově. Sídliště vznikalo v sedmdesátých letech minulého století a postupně se stalo příjemným místem pro bydlení. To trvalo až do konce devadesátých let, kdy začala „privatizace“ bytového fondu města Litvínova. V té době žilo v Janově kolem 7 % romské populace a majoritní populace dokázala tuto skupinu zvládat. Po prodeji většiny bytů do osobního vlastnictví se rozjela spirála, ve které vlastníci (zvláště různé realitní kanceláře) začali prodávat byty dalším cikánům – bohužel už je nelze z důvodu jejich způsobu života nazývat jinak. Po jejich nastěhování do domů došlo k hromadnému odlivu dalších a dalších slušných lidí. Do uvolněných bytů se místo nich nastěhovali další cikáni atd. V roce 2008 bylo obsazeno téměř 15 % bytů cikánskými rodinami. Dnes je to již 25 %!

Žijeme v každodenním strachu, máme obavy o naše děti, všude se válejí injekční stříkačky, cikáni nepracují. Pokud to počasí dovolí, tak se válejí kolem domů a my máme strach kolem nich i projít. Nejhorší je situace v samotných domech. Devastace domů je na každodenním pořádku. Stačí, aby se do vchodu nastěhovala jedna či dvě cikánské rodiny a je po klidném bydlení. Tolik požárů, kolik jich je v našem sídlišti, asi nikde v ČR nenajdete. Vykradení bytu, ze kterého se někdo odstěhoval a ještě jej nestačil ani předat, se počítá v řádech hodin. Do několika dnů je byt zdevastován – a to i tehdy, když si vlastník nechá přes dveře navařit mříže (ty putují do nejbližší sběrny nejdříve). V některých domech to již vypadá jako v prasečáku a řada dalších domů se do tohoto stavu řítí.

Většina cikánů navíc neplatí nájem, takže nás poškozují dvakrát – za prvé vše zničí a za druhé nepřispívají na opravy. Bydlení s cikány způsobilo, že cena bytu 1+4 v Janově se pohybuje pod hranicí 30 000 Kč (třiceti tisíc korun) a přesto jsou tyto byty většinou prostě neprodejné.

Nechceme, aby se opakovala „malá občanská válka“, jaká zde proběhla v roce 2008. Ale po pravdě nálada je mezi slušnými lidmi tak napjatá, že se obáváme, že se k podobné „válce“ opět schyluje. Je úsměvné sledovat, jak město Litvínov s různými neziskovými organizacemi připravuje projekty typu „Mezigenerační spolupráce: Senior – Junior“ a stát to platí. Myslíme si, že je zapotřebí okamžitý razantní zásah státu (nelze nechávat vše na městě a jeho rozpočtu). Je potřeba zřídit několik desítek preventistů kriminality (čtyři současní opravdu nestačí!!!), kteří budou každodenně působit na cikánské etnikum a „vychovávat“ jej. Je potřeba posílit policii a zřídit její stanoviště, po dohodě s vlastníky domů, přímo v těchto domech (prázdných bytů je zde dostatek). Je zapotřebí už konečně připravit a zavést takovou legislativu, jež umožní vyčlenit ze slušné společnosti nepřizpůsobivé jedince. Zvláště je nutné, aby měli bydlící možnost se vyjádřit, kdo s nimi bude v domě žít, a to ještě před jeho nastěhováním. Musí mít možnost nastěhování nepovolit (jako je to v některých evropských zemích). O to vše Vás žádáme. Asimilace romského etnika do naší společnosti se prostě nedaří.

Mluvíme za 75 % slušné majority, která je cikánskou menšinou terorizována. A protože nejsme rasisti, tak se předem omlouváme hrstce slušných Romů, kteří tady s námi žijí již dlouhá léta – nechceme je házet do jednoho pytle s popisovanými cikány. I oni chtějí žít v klidné, čisté a bezpečné lokalitě.
Slušní občané sídliště Janov v Litvínově

Za petiční výbor:   Ing. Hana Žihlová, Litvínov, Tylova 2083
   Petr Bucha, Litvínov-Janov, Luční 317
   František Ryba, Lom, Vrchlického 459/88

Zastupovat petiční výbor při jednání se státními orgány je oprávněn:  Ing. Hana Žihlová, Litvínov, Tylova 2083

MOSTECKÁ VÝZVA

Specifické problémy sídlišť a bytových domů
• základní myšlenka: nastěhuje-li se někdo do 100bytového domu, ovlivňuje okamžitě život dalších 99 rodin
• možnost družstevníka, respektive vlastníka vyjadřovat se k uchazečům o bydlení v konkrétním domě s právem nesouhlasu ostatních spolubydlících v domě
• zajištění větší anonymity svědků, kteří se bojí svědčit proti sousedům porušujícím dobré mravy v domě
• zajišťování nočního klidu – možnost výrazných sankcí
• příspěvek na bydlení povinně poskytovat přímo pronajímatelům

Přihlašování k trvalému pobytu a další navazující problematika
• ve vymezení oprávněných osob vypustit nájemce (§ 10 odst. 6, písm. c) zák. č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel)
• stanovit „hygienické“ normy na počet přihlášených osob do bytu
• zavedení institutu „přechodného pobytu“

Dětské gangy na sídlištích
• větší odpovědnost rodičů – možnost sankcí
• zapojení sociálních odborů místních samospráv
• nečinnost policie
• zapojení dobrovolných institucí

Dluhy, finance
• nemožnost získávání úvěrů na opravy a údržbu domů
• snižování komfortu bydlení
• možnosti bankrotu a likvidace pronajímatelů
• insolvence jako další ze zločinů státu vůči slušným lidem

Problematika kamerových systémů
• úskalí nutného souhlasu všech dotčených bydlících v domě
• nadřazenost ochrany soukromí občana nad ochranou majetku

Sociální dávky
• vyplácení sociálních dávek podmínit povinností odpracovat určitý počet hodin např. při veřejně prospěšných pracích
• odebírání sociálních dávek při zjištění, že žadatel hraje automaty, jeho děti se po nocích potulují, narušují dobré mravy v domě apod.

Soudy
• zkrácená řízení u nepřizpůsobivých s povinností ukončení sporu do 3 měsíců
Zdroj: Krušnohor č. 9/2011
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: petice, ParlamentniListy.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…