Petice za EU a Evropu se zdravým selským rozumem

29.07.2016 10:48

My, níže podepsaní občané, v reflexi a s respektem k rozhodnutí občanů ve Velké Británii, chceme návrat společné Evropy tak, jak byla myšlena při založení Evropské unie.

Petice za EU a Evropu se zdravým selským rozumem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Podporujeme volný pohyb osob, zboží, služeb a pracovních sil, podporujeme Evropu bez vnitřních fyzických hranic. Zároveň ale ostře nesouhlasíme s potlačováním suverénní vůle jednotlivých států v oblastech, jako jsou například daně či aktuálně imigrační politika (kvóty). Nesouhlasíme s řízením Evropy prostřednictvím nařízení a pokynů z Bruselu bez špetky zdravého rozumu a citlivého přístupu k odlišnostem jednotlivých zemí a jejich historie a tradic. Nesouhlasíme s bobtnáním evropské byrokracie, nárůstem nákladů na provoz EU a s významným poklesem demokratického rozhodování prostřednictvím volených zástupců.

Souhlasit se společnou a jednotnou Evropou neznamená souhlasit se vším, co vznikne v Bruselu. Společná Evropa znamená respekt ke specifičnosti jejich jednotlivých zemí. Demokratická diskuse o budoucím směřování nesmí být napříště zužována na jediný správný názor s tím, že ostatní postoje jsou dehonestovány, vyčleňovány a označovány za populistické, rusofilní či antievropské. Brexit je reakce na dlouhodobou nespokojenost se směrováním EU, k míře integrace, která nedává smysl ani logiku, je to reakce na hluchotu „evropských elit“ k odlišným postojům.

Národní identita je něco, co v sobě uchováváme po generace a nemůžeme souhlasit s jejich relativizací, rozmělňováním či dokonce manipulativním zaměňováním za nacionalizmus. Každý evropský národ prošel dlouhou historií, která se nutně odráží v jeho odlišnosti. Tuto odlišnost musí EU ctít a respektovat. Tudíž nemůže přikazovat změnu názvů specifických entit každé země. EU nemůže být nadřazena jednotlivým zemím. Každá země má například právo si určit, jaká bude její imigrační politika a strategie.

Trváme na tom, že slova mají svůj význam a není možné, v rámci tzv. politické korektnosti, jejich význam vysvětlovat, redefinovat, zkreslovat a posouvat jinam. Nesouhlas neznamená nenávist, obava není xenofobie, tolerance není bezbřehá adorace a svoboda slova je nedělitelná. Jsme svědky společenské přetvářky, snahy o sofistikovanou a morálními aspekty motivovanou cenzuru a manipulování občanů. Jsou zakrývána zásadní selhání tzv. elit v kritických okamžicích, které ohrožují občany nejen jednotlivých států, ale celé Evropy.

Nesouhlasíme s tezí, že občané nemají dostatek rozumu a informací, aby mohli napřímo rozhodovat o zásadních otázkách svých zemí. Uznáváme zastupitelskou demokracii jako základ, ale v některých případech považujeme za nezbytné, aby rozhodli sami občané. Takovým specifickým a aktuálním případem je například přijetí eura. Občané mají právo, v krizových okamžicích, rozhodnout nově či opakovaně o nejdůležitějších aktech naší země. V posledních letech totiž došlo k výrazným změnám v evropském prostoru. Referendum o našem vstupu se uskutečnilo za zcela jiné situace a ve zcela jiných podmínkách. Proto považujeme právo občanů obnovit toto rozhodnutí za nezpochybnitelné. Nejsme a priori příznivci vystoupení z EU. Bez důvěry většiny občanů v členství v této organizaci však nemá smysl takový stav udržovat a tvářit se, že jedno rozhodnutí bylo navždy.

My, níže podepsaní občané, souhlasíme s výše uvedenými myšlenkami a tezemi a vyzýváme naše představitele, aby v těchto intencích reprezentovali Českou republiku v rámci Evropské unie a započali diskusi o reformách Evropské unie, jejich institucí, orgánů a pravidel. Dále vyzýváme k respektu k demokratické diskusi a odlišným postojům. Paušální odsudky jiného, než tzv. hlavního proudu, povedou jen k radikalizaci občanů.

Patrik Nacher
Václav Krása

Petici můžete podepsat ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.