Petice za přijetí syrských uprchlíků v Česku

15.12.2014 21:35

Odhaduje se, že 9 milionů Syřanů uprchlo ze svých domovů od vypuknutí občanské války v březnu 2011 a nalezlo útočiště především v sousedních zemích nebo v Sýrii samotné.

Petice za přijetí syrských uprchlíků v Česku
Foto: Theatlantic.com
Popisek: Homs v Sýrii

Více než 3 miliony lidí uprchly do Turecka, Libanonu, Jordánska a Iráku. Pouze okolo 150 000 Syřanů požádalo o mezinárodní ochranu v Evropské unii. Kromě toho se členské státy Evropské unie zavázaly přesídlit dalších 33 000 osob, z nichž drtivou většinu přijímá Německo.

Ve světle této jedné z největších uprchlických krizí od ukončení druhé světové války vyzýváme českou vládu, aby přehodnotila svůj postoj k přijetí syrských uprchlíků a natrvalo přesídlila alespoň 15 nemocných syrských dětí včetně jejich příbuzných do ČR. Jednalo by se o naprosto minimální gesto solidarity našeho státu, který stojí zcela stranou současné uprchlické krize ve světě a v Evropské unii. Státu, který sám vyprodukoval statisíce uprchlíků v letech 1948 až 1989. Státu, který za devět let přijme méně azylových žádostí než Německo za pouhý měsíc září 2014, nebo za posledních pět let méně azylových žádostí než Maďarsko též za jediný měsíc září 2014.

Odmítněme lhostejnost k utrpení lidí za našimi hranicemi. Odmítněme alibismus české vlády s návrhem referenda. Odmítněme výmluvy na bezpečnostní rizika. Odmítněme argumenty o stabilizaci uprchlíků v místě jejich současného pobytu. Odmítněme zvrácenou logiku, že pomoc stovkám nebo tisícům je zbytečnou kapkou v moři miliónů syrských běženců.

Buďme solidární s těmi, kdo trpí.

Petici můžete podepsat ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: petice, ParlamentniListy.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.