Petice za zákaz chovu a využívání volně žijících zvířat v cirkusech v ČR

25.02.2016 21:00

Organizace Svoboda zvířat spustila petici za zákaz chovu a využívání volně žijících (“divokých”) zvířat v českých cirkusech.

Petice za zákaz chovu a využívání volně žijících zvířat v cirkusech v ČR
Foto: pixabay.com
Popisek: Cirkus, ilustrační foto

Vážený pane ministře, vážené členky a vážení členové Parlamentu ČR,

obracíme se na Vás ve věci chovu a využívání volně žijících („divokých“) zvířat v cirkusech na území České republiky. Naše požadavky na změnu legislativy se opírají zejména o následující skutečnosti:

- Zvířata v cirkusech žijí v nevyhovujících podmínkách - prostory, ve kterých tráví většinu svého života, jsou malé a neobohacené, často bez možnosti skrýt se před návštěvníky nebo nepříznivými vlivy. Tyto podmínky neodpovídají přirozeným potřebám zvířat a vedou mimo jiné i k jejich psychickým poruchám. Ty se mohou projevit například agresivitou nebo stereotypním chováním. Kvůli nutné mobilitě nemůže cirkus pro zvířata zaručit dostatečně velké a kvalitní prostředí pro život.

- Zvířata jsou nucena podstoupit drezuru, která deformuje jejich přirozené chování a při které může docházet k jejich týrání.

- Zvířata jsou podrobena neustálému transportu, který jim přináší stres.

Také tímto vyjadřujeme svoji pochybnost o zábavném a výchovném účelu chovu a využívání zvířat v cirkusech. Návštěva tohoto zařízení nabízí zcela zkreslenou představu o chování zvířat, jejich životě, zvycích a potřebách. Možnost seznámit se s nimi v přirozeném prostředí poskytují již zcela běžně dostupné filmy, fotografie nebo knihy. Zákaz využívání volně žijících zvířat v cirkusech platí např. v těchto zemích - Rakousko, Belgie, Nizozemsko, Chorvatsko, Bosna a Hercegovina, Malta, Řecko, Bolívie. V mnoha zemích platí místní nebo částečné zákazy.

Proto tímto požadujeme, abyste přijali zákaz chovu a využívání volně žijících zvířat v cirkusech na území České republiky. My, níže podepsaní, souhlasíme s textem

Petice za zákaz chovu a využívání volně žijících zvířat v cirkusech v ČR.

Petiční arch ke stažení ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…