Petr Bílek: Pouliční twitter

27.05.2017 9:47

Když pojedete v Praze autobusem číslo 188, narazíte na pouliční twitter. Hospoda U starý svině má v prázdném výkladu pověšen známý portrét Miloše Zemana od Herberta Slavíka s rukama sepjatýma pod bradou. Na černé tabuli v průčelí, na jakou se obvykle píše menu nebo nabídka nápojů, stojí aktuální politický komentář pana hostinského. „Ač pravičák" smeká před premiérem a stydí se za jakési dva. Patrně se tu tleská takzvanému vyřešení vládní krize.

Petr Bílek: Pouliční twitter
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Taková otevřenost u nás překvapí. Opatrní hostinští se tak přímočarému vyjadřování a zveřejňování politických postojů vyhýbají, protože tuší, že by si odpudili hosty nesdílející jejich pohled na svět. Jára Zahradník, jak se podepisuje šéf od Svině na internetu, je ovšem patrně razantní muž, neboť má ve zvyku jít rovnou k věci: „Stará svině není žádná zkurvená restaurace. Stará svině je obyčejná hospoda." Ohledně názvu praví: „Má-li někdo za to, že hospoda se zove po mně, nechť má i nadále." Po této formulaci navzdory sytosti té předcházející je pochopitelnější, proč si Jára píše za jménem „dr. h. c." Doctor honoris causa má prostě srandu rád a baví ho provokovat.

Rýsuje se tady ovšem jistý politologický problém. Podle zafixovaného mediálního stereotypu o lidovosti by uvedené indicie nasvědčovaly tomu, že toto prostředí (rum, kořalky, pivo a zákaz zdrobnělin ve výrazivu plus povznesená obhroublost projevu) by mělo svědčit spíše příznivcům a voličům současného prezidenta. A ono je to naopak. Že by se antizemanovci rozlézali z kaváren do periferních putyk? To by mohlo vážně rozkolísat českou politickou scénu. Po zániku rozlišovacích znaků mezi pravicí a levicí by se přeskupily i fundamentální vrstvy politické gastronomie. Pivaři by se názorově přiblížili vinařům a milovníci kávy by přestávali ohrnovat nos nad konzumenty rumu a zelené a jisté kosmopolitní košer prvky by naleptaly tradiční hodnoty českých zabijaček. Pokud jsme skutečně svědky takových dalekosáhlých přesunů, pak není daleko doba, kdy kultura ovaru bez odporu ustoupí invazi kebabů. Trestuhodně jsme podcenili ochranu vnějších hranic Evropské unie a nikdo nezná odpověď na otázku, co si počneme s našimi prasaty, až vepřové zmizí z jídelníčků. V úvahu přichází export do Číny.

Každý žert je žertem jen na pozadí vážného. Komické se rodí z vědomí marnosti vzdorovat tragice života. Jeho moudrost je projevem přiznané bezmoci. Pokud zůstává politizování oblíbenou konverzační disciplínou bez následků pro toho, kdo se jí zabývá, žijeme ve slušné společnosti. Jakmile se projevené politické názory začnou používat k selekci lidí do skupin a změní se v nástroje k potlačení některých z nich v praktickém životě, ocitneme se před branami s dobře známými nápisy. Je u nás hodně lidí, kteří si myslí, že vědí, jak to ve světě chodí, a zapomínají, že Evropa, natož desetimilionové Česko, dávno nenabízí příležitost nahlédnout do faktického fungování globálních procesů a že naše perspektiva už vůbec nemusí nikoho zajímat, protože je žabí.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…