Petr Blahuš: Veterání a vězni z koncentráků - Schwarzenberg NE!

23.01.2013 17:40

Bojovníci od Sokolova i Dunkerque a vězni z koncentračních táborů jsou kvůli výrokům Schwarzenberga rozpálení do běla. Toho tedy volit rozhodně nebudeme, říkají.

Petr Blahuš: Veterání a vězni z koncentráků - Schwarzenberg NE!
Foto: Filip Jandourek
Popisek: U budovy Českeho rozhlasu si pamětníci a politici připomenuli 67. výročí květnového povstání v roce 1945 proti nacistickým okupantům

Na stranu Miloše Zemana se včera přidala významná část české společnosti. Váleční veteráni a oběti 2.světové války ostře kritizují odmítání prezidentských dekretů Edvarda Beneše kandidátem na post českého prezidenta Karla Schwarzenberga i jeho podporu sudetským Němcům. Vadí jim i nacistická minulost jeho rakouského tchána i milence jeho ženy.

Jasné odbojářské ne!

„Pro Český svaz bojovníků za svobodu je zcela nepřípustné, aby do prezidentského křesla usedl člověk, jenž mimo jiné zpochybňuje prezidentské dekrety, odsun sudetských Němců nazývá vyhnáním a tím de facto zpochybňuje závěry Postupimské konference, na nichž se dohodly vítězné mocnosti,“ řekl exkluzivně naší redakci předseda ČSBS Jindřich Vodička, sám syn válečného veterána.

„Je třeba si uvědomit, že poválečná obnova demokratického právního řádu po roce 1945, podobně jako v jiných státech západní Evropy, i nezávislá justice a parlamentní kontrola výkonné moci v zásadě umožňovaly postupovat spravedlivě také při řešení opatření proti těm, kteří se aktivně nebo méně aktivně účastnili na uskutečňování nacistické perzekuce. Karel Schwarzenberg se netají svými sympatiemi k organizacím sudetoněmeckých landsmansšaftů, které se zase netají svým nepřátelstvím ke všemu českému,“ dodal Vodička.

Odboráři proto podle jeho slov právě včera založili spolu s dalšími společenskými organizacemi Vlastenecké fórum na podporu Miloše Zemana.

Podle mluvčí ČSBS Jana Časnochové je navíc nemorální, aby  na Pražském hradě stanul člověk, jehož otec za války využíval pro svůj zisk práci vězňů internovaných v Letech, mimo jiné Židů a Romů.

„Jsme rozhodně proti tomu, aby se první dámou stala žena pocházející z rodiny, úzce spjaté s nacistickým režimem. Kromě toho někdo, kdo ani nemluví česky!“,  řekla redakci Časnochová.

Odbojářům, vesměs velmi starým a nemocným lidem, v neposlední řadě také vadí Schwarzenbergův výrazný podíl - co by člena Nečasovy vlády - na  na zhoršování sociální a ekonomické situace velké části národa, která upadá do stále větší chudoby. Včetně jich samých.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…