Petr Brandtner: Přepisovači dějin, Velká inventura a Sladký život

25.10.2019 12:51

Trojice knih s názvy uvedenými v titulku, vstoupí na český trh v úterý 29. 10. 2019. Uskuteční se to na slavnostním křtu ve Slovenském domě, konkrétně v 17 hodin.

Petr Brandtner: Přepisovači dějin, Velká inventura a Sladký život
Foto: pixabay.com
Popisek: Literatura - ilustrační foto

Patrně největší zájem vzbudí český překlad slovenské knihy Přepisovači dějin (autoři: Ľudovít Števko, Marek Mahút, Maroš Puchovský a Roman Michelko). Kniha se zabývá dnes tolik rozšířenou politickou a mediální manipulací, zvanou přepisování historických událostí a jejich účelová reinterpretace podle aktuálních politických potřeb. Vidíme to na každém kroku. Za všechny typické výroky uveďme alespoň ten, jehož se dopustil před časem Tomáš Klvaňa, který pravil, že v roce 1945 Rudá armáda Čechy neosvobodila, nýbrž přepadla či okupovala. Ne každá mystifikace a politická lež je takto průhledná. Mnohdy jde o mnohem sofistikovanější manipulace. Knihu provází tato anotace:

“Většina Američanů je přesvědčena, že nacistické Německo porazily Spojené státy a mnozí z nich si dokonce myslí, že Sovětský svaz bojoval na straně Hitlera. V Evropě bourají památníky osvoboditelů z dob 2. světové války, z veřejných prostranství mocní odstraňují ideologicky "nevhodné" sochy, mainstream tvrdí, že "humanitární" bomby NATO v Jugoslávii před 20 lety chránily lidská práva. Ambasáda USA přesvědčovala Slováky, že v SNP bojovali Američané po boku partyzánů. Na ukrajinských ulicích pochodují fašisté s hořícími pochodněmi a v kancelářích státních funkcionářů visí portréty Bandery, jednoho z největších zločinců v historii.V pobaltských republikách pobírají bývalí členové nacistických jednotek výsluhové důchody.A Západ se tváří, že nic nevidí”.

Publicista Ľudovít Števko a jeho kolegové Marek Mahút, Maroš Púchovský a Roman Michelko v nové knížce Propisovači dějin upozorňují na znepokojivé snahy režisérů nového světového řádu, usilovně přepisujících historii a vedoucích agresivní informační válku s cílem ovládnout mysli lidí. Autoři budou v Praze na prezentaci knihy přítomni, kmotrem knihy bude prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Přepisovači dějin

Avšak nejen politikou živ je člověk. I když… Druhá prezentovaná kniha je Velká inventura, nová básnická sbírka Karla Sýse, ironického glosátora dnešní současnosti. Ani zde nejsme ušetřeni velmi citelného dotyku politiky v míře a podobě, jakou si málokdo z náš před třiceti lety představoval.

Velká inventura

A do třetice bude pokřtěna kniha Jiřího Jírovce Sladký život, glosy, postřehy, příběhy a poznámky – jak jinak – k tomu našemu dnešnímu světu vezdejšímu.

Sladký život

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…