Petr Brandtner: Půjde Zlatá kaplička do stávky?

08.06.2017 10:02

V Národním divadle to vře. Po měsících neochoty nebo neschopnosti generálního ředitele ND Jana Buriana dohodnout se na rozumné podobě spolupráce s vlastními zaměstnanci (o situaci na naší první scéně už delší domu průběžně informovaly i PL.cz), přikročily zdejší odbory k poslední „smírné“ formě protestu. Organizace Unie profesionálních zpěváků ND vyhlásila ke dni 8. června 2017 stávkovou pohotovost. Má trvat 20. června 2017, poté bude rozhodnuto o dalším postupu a případném vyhlášení stávky.

Petr Brandtner: Půjde Zlatá kaplička do stávky?
Foto: narodni-divadlo.cz
Popisek: Národní divadlo v Praze

Podle odborářů jsou důvody k vyhlášení stávkové pohotovosti tyto:

  • neúspěšnost kolektivního vyjednávání, a to z důvodů na straně zaměstnavatele

  • nekomunikace zaměstnavatele ve věci zásadního dokumentu Národního divadlakoncepce Národního divadla, která byla předložena na základě zadání zřizovatele ředitelem Národního divadla ministrovi kultury dne 31.3.2017, čímž došlo k porušení ustanovení zákoníku práce o povinnosti projednání takového dokumentu s odborovými organizacemi

ZO Unie konstatuje, že předložila zaměstnavateli opakovaně návrh profesní přílohy kolektivní smlouvy ND s tím, že od předložení posledního návrhu na opakované urgence ředitelka Opery ND a SO Silvia Hroncová nenavrhla termín schůzky, nezaslala za zaměstnavatele připomínky k předloženému návrhu a ani žádným jiným způsobem nereagovala. ZO Unie prohlašuje, že stávající podmínky nastavení pracovního úvazku v Národním divadle pro jednotlivé umělecké kolektivní složky je diskriminační a způsobuje nerovné pracovní podmínky pro jednotlivé umělecké zaměstnance.

Zaměstnavatel deklaroval uzavření střešní kolektivní smlouvy spolu s profesními přílohami nejpozději do 30. června 2017, a to na schůzi za účasti zástupců odborových organizací a ředitele Národního divadla dne 23. května 2017. Na této schůzi byl ředitel Národního divadla dále upozorněn zástupcem ZO Unie na nekomunikaci Silvie Hroncové v rámci kolektivního vyjednávání přílohy kolektivní smlouvy sboru ND, kdy se na místě Jan Burian vyjádřil, že zjedná nápravu.

ZO Unie konstatuje, že dnešního dne obdržela dopis ředitele Národního divadla, kdy vyzývá odborové organizace v ND k podpisu tzv. střešní kolektivní smlouvy neprodleně s tím, že profesní přílohy kolektivní smlouvy budou uzavírány až následně po dosažení dohody. Tímto postupem zaměstnavatel porušil dohodu mezi odborovými organizacemi a zaměstnavatele, kdy měly být profesní přílohy uzavřeny pouze a jen spolu se střešní kolektivní smlouvou. Zaměstnavatel tím dále jasně deklaruje, že nemá úmysl uzavřít jednotlivé profesní přílohy v krátké době resp. do 30. června, neboť tento jeho postup tomu odporuje.

Vyhlášení stávkové pohotovosti bylo odsouhlaseno jednomyslně členskou základnou ZO Unie dne 7. června 2017. ZO Unie vyzvala zaměstnavatele dopisem ze dne 8. června 2017 k okamžitému zahájení jednání k výše specifikovaným bodům za účelem dosažení shody.

Jak to vypadá, v Národním divadle se dnes hraje docela jiné divadlo než to, kvůli němuž kdysi vzniklo. A podotkněme: za naše peníze. Miliardy roztáčené vedením Zlaté kapličky pocházejí z našich kapes – ze státního rozpočtu, z našich daní. Minimálně to je důvod, proč bychom se měli o další osud ND zajímat – a obávat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.