Petr Duchoslav: Gazdíkova krátká paměť

14.03.2013 10:19

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík dnes prohlásil v souvislosti s obsazením Nejvyššího kontrolního úřadu /NKÚ/ proponovaným kandidátem M. Kalou, jehož navrhuje ČSSD, ODS a také komunisté, že hrozí nový Únor 1948, protože levice kromě Hradu, krajů, Senátu ovládne svými lidmi i nejdůležitější úřady v naší zemi.

Petr Duchoslav: Gazdíkova krátká paměť
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

Kromě toho, že Gazdíkovo srovnání je poněkud mimo mísu, mu zřejmě již dobře neslouží paměť. Pokud by se ohlédl do blízké minulosti, zjistil by, že před sedmi lety byla politickým hegemonem pravice, což mu samozřejmě v té době nevadilo.

Vzpomínáte si? V roce 2006 po těsném vítězství ODS podpořeném vylhanou Kubiceho zprávou ovládali občanští demokraté kromě Poslanecké sněmovny i Hrad, do roku 2008 kraje, Senát a další důležité státní úřady. Nepamatuji si, že by P. Gazdík coby starosta Suché Lozi /2002 - 2010/ se proti takovému stavu byť jedinkrát vymezil či hovořil o ,,modré totalitě". Samozřejmě, že ne, protože mu to z pozice pravicového politika zcela vyhovovalo.

Pan Gazdík zřejmě neví, že v demokratickém státě dochází v demokratických volbách k přirozené rotaci moci, takže fiktivní pseudototalita, o níž Gazdík exaltovaně hovoří, není stavem, který potrvá 41 let, jako komunistická totalita u nás. V této souvislosti ještě zmiňme slova pravicového politologa B. Doležala, který se ostře vymezil proti možné podpoře vlády ČSSD po parlamentních volbách v roce 2014 komunisty. Tento model vládního uspořádání se mu nezamlouvá z toho důvodu, že komunisté podle něho nejsou vtaženi do vlády, aby ukázali, zda mají personální a programovou výbavu na to účinně ovlivňovat veřejný život. Na druhé straně on a pravicoví kraválisté stále hrozí nástupem komunistů k moci a změnou režimu, takže opravdu nevím, co vlastně tito lidé chtějí. Nutno ještě dodat, že menšinové vlády jsou jednou z možností, jak sestavit funkční vládu s podporou některého /či více/ politických subjektů, pokud selžou pokusy o ustavení standardní koaliční vlády.

Paměť P. Gazdíka a dalších jeho spojenců je bohužel velmi krátká. Jen jim připomeňme, jaké praktiky používal před téměř sedmi lety tehdejší předseda vlády M. Topolánek - bezohledné protlačování důležitých zákonů bez náležité debaty v obou komorách parlamentu /tzv. Topolánkův batoh/, špiclování a vyhrožování v prezidentské volbě 2008, kdy I. Langerovi sloužil Ústav pro studium totalitních režimů /spíše jednoho režimu, pouze komunistického/ jako nástroj k vydírání poslanců ČSSD, na scéně se objevila pravá ruka M. Topolánka M. Dalík jako člověk na špinavou práci, a to nepočítáme další nedemokratické praktiky, které zaváněly nezákonným jednáním. Samotný výkon moci Topolánkovy vlády měl též nedemokratickou povahu.

Pokud Gazdík žehrá na současnou situaci a stoupající převahu levice, je to i jeho vina. A především pak vina současné pravicové vlády, jejího výkonu moci a praxe vládnutí, která je nejhorší od pádu komunistického režimu v roce 1989. Pokud se skutečně dostanou komunisté do vlády jako koaliční partner, mohou si pak tito pánové gratulovat.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…