Petr Duchoslav: Osvítí českou politickou scénu Tomio Okamura?

15.05.2013 22:14

Na naší politické scéně vzniká nová formace, již zakládá senátor, podnikatel a "nepřipuštěný" prezidentský kandidát Tomio Okamura. Toto uskupení, které nemá zatím být standardním politickým subjektem, nazval Úsvit přímé demokracie.

Petr Duchoslav: Osvítí českou politickou scénu Tomio Okamura?
Foto: Daniela Černá
Popisek: Tomio Okamura

Okamura a jeho spojenci se budou zasazovat o zavedení přímých prvků demokracie, které mají mít široký personální záběr referenda a týkat se i nižších úřednických míst ve státní správě, a také zákonné institucionalizace referenda. Okamura se dal slyšet, že již podal žádost na ministerstvo vnitra o registraci svého hnutí, aby tak mohlo formálně vyvíjet činnost. Má však taková formace v dnešní době vůbec šanci?

Domnívám se, že nikoli. T. Okamura je totiž spolu s A. Babišem ,,lídrem" v populistických a nadsazených prohlášeních. Zatímco Babiš chce stůj co stůj řídit stát jako firmu, což je v praxi nemožné, Okamura se snaží o to dát ,,lidu" co největší moc a podílet se na věcech veřejných prostřednictvím posílené přímé demokracie, avšak ani sám Okamura zřejmě neví, kde má tato ,,demokracie" hranice, a zda by v mnoha případech nešlo o vyřizování politických účtů zejména v malých městech či obcích, kde by mohl být ,,nepohodlný" starosta v průběhu volebního období odstaven.

Kromě návrhu přímé volby starostů či poslanců a tudíž i jejich odvolatelnosti během vykonávaného mandátu, se staví Úsvit za odvolatelnost prezidenta republiky, což je vzhledem k tradiční roli prezidenta a jeho pětiletému funkčnímu období velmi bizarní plán. V mnoha ohledech se spíše blíží pojetí přímé demokracie, jak si ji představuje Petr Cibulka s jediným rozdílem, že Okamura nevidí ve všech současných politicích bývalé agenty StB či rezidenty KGB.

Samozřejmě by se v případě širšího posílení přímých prvků našeho politického systému pak musely změnit i příslušné články ústavy a pochybuji, že by se našlo 120 poslanců, kteří by měli zájem takto radikálně nejvyšší zákon republiky měnit. Zároveň je nepravděpodobné, že by Okamura se svým politickým uskupením překonal 5% hranici nutnou ke vstupu do Poslanecké sněmovny. Okamura si také sám škodí v tom, že Úsvit nemá charakter standardní strany, na které jsou čeští voliči zvyklí.

A proč vůbec Okamura tuto politickou formaci zakládá? Podle mě jsou jeho pohnutky založení Úsvitu jasné: senátor nestrávil fakt, že nebyl připuštěn k řádné volbě prezidenta a potřebuje se v daný okamžik, kdy na něho nesvítí mediální reflektory, zviditelnit. Ještě před nějakým časem vůbec neuvažoval o vstupu do veřejného života a nyní hovoří o palčivých politických tématech se zaníceným zápalem, ovšem vždy tak, aby se zalíbil pokud možno všem.

Proto podle mého názoru valné naděje Okamura pro další politické etablování nemá. Ani on sám, ani jeho hnutí. Ale uvidíme dále, třeba nás v poslední době agilní senátor ještě v budoucnu překvapí...

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čím mladší uživatel internetu, tím víc trpěl za komunismu

20:30 Čím mladší uživatel internetu, tím víc trpěl za komunismu

Tento webový vtip připomíná dnes základní problém naší doby: totální nezájem o minulost, ignoranci h…