Petr Duchoslav: TOP 09 na sestupné trajektorii

30.10.2014 17:09

TOP 09 utrpěla v komunálních, respektive senátních volbách debakl. Nedokázala získat jediné senátorské křeslo a ve straně vypuklo napětí. Situace, na niž tato strana není od svého založení v roce 2009 zvyklá.

Petr Duchoslav: TOP 09 na sestupné trajektorii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo TOP 09

TOP 09 sice ,,uhrála" slušný výsledek v Praze, přesto zde nebude vládnout, což si před volbami předsevzala. Je neúspěch ve volbách začátkem konce ,,pravicové štiky", svého času vychvalované a podporované médii?

Když v roce 2009 vznikla TOP 09 odštěpením části ,kalouskovců" z KDU-ČSL, příliš se nevěřilo, že má zaděláno na úspěch. Bývalým příslušníkům lidové strany se zdála tato strana příliš levicová, a tak se M. Kalousek rozhodl založit s dalšími věrnými novou liberálně - konzervativní stranu (spíše konzervativní), kterou pojmenovali TOP 09. Nečekaný úspěch v parlamentních volbách 2010, které znamenaly mimo jiné ,,revoluci" malých stran, podporovanými velkou částí médií, ji predestinoval k tomu, aby se stala rozhodující silou na české pravici. Do této role se také TOP 09 velmi rychle stylizovala.

Přitom straně stačilo k úspěchu málo: mít K. Schwarzenberga v čele, který prakticky nemusel dělat nic, spojenectví se s hnutím Starostů a nezávislých (STAN) a M. Kalouska, jenž k sobě vábil tvrdší jádro pravicových voličů, nespokojených s politikou ODS. Více netřeba.

Tento ,,triumvirát" se však nyní začíná otřásat v základech, a to kvůli právě skončeným volbám. Martin Půta, předseda STAN, dal najevo, že smlouva s TOP 09, která má být na parlamentní úrovni spolupráce platná až do roku 2017, bude nadále uhelným kamenem obou subjektů, nicméně na krajské úrovni již tomu pravděpodobně tak nebude. STAN tak dost možná bude v krajských volbách 2016 kandidovat samostatně, a pokud o rok později v parlamentních volbách neudělá TOP 09 dobrý výsledek, zanikne tato spolupráce zřejmě úplně. STAN si tak možná najde dalšího spojence, a není vyloučeno, že třeba v lidové straně, z níž ,,kalouskovci" v roce 2009 odešli do TOP 09.

Další otřes může znamenat pro TOP 09 postupné odcházení formálního předsedy K. Schwarzenberga z čela strany. Efekt Schwarzenberg totiž v těchto volbách nezabral, jeho potenciál byl v podstatě vyčerpán již při prezidentské volbě minulý rok. Bývalý ministr zahraničí se asi ještě zúčastní příštích voleb, ale potom vzhledem ke svému věku vrcholovou politiku pravděpodobně opustí. TOP 09 tak bude stát před osudovým rozhodnutím: instalovat kontroverzního M. Kalouska do čela strany, nebo vybrat konciliantnější tvář, která společnost tolik nerozděluje? A jakou? I na tomto kroku bude záviset další úspěch či neúspěch strany.

Nepochybné je však to, že strana postupně ztrácí ,,drajv", který dříve měla a po komunálních a senátních volbách výrazně oslabila. Ztráta Prahy, možný nezájem STANu o spolupráci s TOP 09, jakož i možný ,,útěk od praporů" K. Schwarzenberga mohou pro stranu znamenat pohromu. Na těchto pilířích totiž strana stála od svého vzniku, a pokud se nějaký z nich zhroutí, je jasné, že se to odrazí na její pozici na české politické scéně. Pokud by k tomu došlo, může potom TOP 09 vyklidit na pravici pole ANO, nebo částečně i ODS.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.