Petr Dufek: Běžný účet platební bilance je už půl roku v plusu

14.12.2020 18:57

I v říjnu skončil běžný účet platební bilance přebytkem, a to navzdory vyššímu odlivu dividend i příspěvkům do rozpočtu EU. Díky vysokému kladnému saldu obchodní bilance dosáhl tentokrát výsledek běžného účtu 7,8 mld. korun. Od začátku roku je to již 166 mld. korun.

Petr Dufek: Běžný účet platební bilance je už půl roku v plusu
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Běžný účet platební bilance v letošním roce ovlivnila recese i změna chování investorů. Pokles domácí poptávky se promítl do nižších dovozů zboží investičního i spotřebního charakteru.

Nižší ziskovost firem i snaha o zajištění dostatečné likvidity zase v celkově nižším odlivu dividend v průběhu letošního roku. I když právě říjen byl z tohoto pohledu výjimečný (jen v tomto měsíci odešly dividendy v hodnotě 47 mld. korun), od začátku roku došlo odhadem k poklesu odlivu dividend o cca 40 %. A to je vlastně i hlavní důvod, proč se letos vyvíjí vnější bilance země tak odlišně od předchozích let.

Přebytek běžného účtu, který reprezentuje vnější (ne)rovnováhu ČR letos zřejmě dosáhne historicky nejvyššího přebytku odpovídajícímu zhruba 2,7 % HDP. Tento pozitivní výsledek, který se odráží nepřímo i ve vývoji devizového kurzu koruny, je však dosažen za cenu poklesu ziskovosti firem a vlastně i celé ekonomiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…