Petr Dufek: ČNB zvyšuje repo sazbu na 2,25 procenta

08.02.2020 11:07

Navzdory stale horším číslům z české ekonomiky se ČNB rozhodla zvýšit úrokové sazby. Hlavní úroková sazba – dvoutýdenní repo – se tak dostává na 2,25 %. Samotné rozhodnutí ČNB odsunula dokonce o hodinu, takže je pravděpodobné, že debata byla tentokrát opravdu dlouhá.

Petr Dufek: ČNB zvyšuje repo sazbu na 2,25 procenta
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Bankovní rada tak evidentně reaguje na vyšší inflaci a rozšiřuje úrokový diferenciál. Zatímco Fed své sazby snižoval a ECB teprve nedávno restartovala svůj program kvantitativního uvolňování, ČNB jde proti proudu a měnové podmínky dál zpřísňuje.

Koruna v reakci na toto rozhodnutí okamžitě prolomila hranici 25 CZK/EUR a dostává se na zhruba sedmileté maximum. To asi příliš nepotěší exportéry, kteří se nyní potýkají se slabší zahraniční poptávkou a navíc jsou v menší míře proti kurzovým rizikům zajištěni, jak už napovídaly poslední průzkumy ČNB.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…