Petr Dufek: Česká ekonomika jede

16.08.2016 10:12

Tuzemské hospodářství si vedlo velmi dobře i ve druhém čtvrtletí letošního roku. V meziročním vyjádření to sice na první pohled vypadá, že zpomaluje, ale fakticky nejde o zásadní obrat. ČR tak má letos velkou šanci být opět mezi nejrychleji rostoucími zeměmi celé EU.

Petr Dufek: Česká ekonomika jede
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Ve srovnání se začátkem roku si totiž podle předběžného odhadu polepšila o devět desetin procenta – a tedy nakonec dokonce mírně zrychlila. 

V meziročním srovnání, které má obvykle větší pozornost, se růst HDP zpomalil ze tří procent na 2,5 %. Přece jen se výkon ekonomiky srovnává s velmi silným základem z loňského druhého čtvrtletí, kdy se ekonomický výkon ČR zvýšil o pět procent. 

K růstu přispíval zahraniční obchod – zejména díky úspěšnému tažení tuzemských automobilek na evropském trhu – a vedle toho spotřeba domácností, která přebírá štafetu na poptávkové straně ekonomiky. Na straně nabídky sehrává i nadále prim zpracovatelský průmysl, který je rozhodujícím odvětvím udávajícím směr i tempo ekonomiky. Služby, byť je jejich celkový podíl na HDP vyšší, obvykle zůstávají za průmyslem přece jen v závěsu. 

Loni to byly investice, letos je to rostoucí spotřeba domácností, která roste zhruba tříprocentním tempem. S klesající nezaměstnaností a rostoucími mzdami se zvyšuje i ochota lidí nakupovat. Lidé tak konečně po dvou recesích znovu-obnovují vybavení domácností, rekonstruují či pořizují nové bydlení (investují) a do blízké budoucnosti se dívají s mnohem menšími obavami. 

Sice ještě neznáme úplné podrobnosti o tom, jak se vyvíjela česká ekonomika ve druhém čtvrtletí, nicméně už nyní je zřejmé, že si pozornost zaslouží i investice. Ty loni ekonomiku táhly nahoru mj. díky dočerpávání peněz z fondů EU. Podstatnější roli ovšem budou letos sehrávat investice soukromého sektoru, které sice nejspíše nedosáhnou nijak dramatického vzestupu, avšak rozhodně naznačují, že ani firmy nepropadají depresi a neomezují se v rozletu. Jestli něco dnes skutečně omezuje, tak je to spíš nedostatek zaměstnanců. 

I když se i ve druhé polovině roku bude ekonomice dařit, meziroční růst HDP může ještě mírně poklesnout ke dvěma procentům. Celoroční tempo HDP i nadále odhadujeme na 2,5 %.

Autor je bankovní analytik. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: O čem jednali Si s Putinem

12:17 Zbyněk Fiala: O čem jednali Si s Putinem

Prohloubení strategické spolupráce s Ruskem nemá být podle Číny závislé na osobách ve vrcholných fun…