Ekonomika ve druhém čtvrtletí zrychlila růst

16.08.2016 10:12

Hrubý domácí produkt vzrostl podle údajů Českého statistického úřadu ve 2. čtvrtletí podle předběžného odhadu meziročně o 2,5 % a ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,9 %.

Ekonomika ve druhém čtvrtletí zrychlila růst
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Růst české ekonomiky ve 2. čtvrtletí patřil i nadále mezi nejvyšší v Evropské unii. Hrubý domácí produkt (HDP) očištěný o cenové vlivy a sezónnost1 se podle předběžného odhadu zvýšil meziročně o 2,5 % a ve srovnánís předchozím čtvrtletím vzrostl o 0,9 %.

Klíčový význam pro příznivý vývoj české ekonomiky měla většina odvětví zpracovatelského průmyslu i služeb. Na výdajové straně k růstu HDP přispívala zejména zahraniční poptávka a stabilně rostoucí spotřeba domácností.

Ekonomický růst se na trhu práce i ve 2. čtvrtletí pozitivně projevil růstem zaměstnanosti2. Oproti stejnému období předchozího roku byla zaměstnanost vyšší o 1,6 % a oproti předchozímu čtvrtletí vzrostla o 0,3 %.

_________________________

1 Pokud není uvedeno jinak, jsou všechny zde uváděné údaje očištěny o změny cen, sezónní vlivy a nestejný počet pracovních dní.

V pojetí národních účtů.

Zodpovědný vedoucí pracovník: Vladimír Kermiet, ředitel Odboru národních účtů, tel. 274 054 247, e-mail: vladimir.kermiet@czso.cz 
Kontaktní osoba: Tereza Košťáková, vedoucí Oddělení čtvrtletních odhadů, tel. 274 052 750, e-mail: tereza.kostakova@czso.cz
Aktuálnost použitých datových zdrojů: 10. srpna 2016
Internetové stránky ČSÚ: https://www.czso.cz/csu/czso/ctvrtletni-narodni-ucty-tvorba-a-uziti-hdp-a-predbezny-odhad-hdp 

Termín zveřejnění další RI: 2. září 2016
(Tvorba a užití HDP za 2. čtvrtletí 2016)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vývoz i dovoz v březnu meziročně klesly

10:17 Český statistický úřad: Vývoz i dovoz v březnu meziročně klesly

Podle předběžných údajů skončila v březnu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách př…