Petr Dufek: Českou ekonomiku opanovala výborná nálada a velká očekávání

27.02.2018 9:49

V české ekonomice i nadále panuje nejlepší nálada za posledních téměř deset let, a to jak díky optimismu firem, tak i spotřebitelů. Jde tedy o další měkký ukazatel v řadě, který ukazuje, že i první čtvrtletí letošního roku bude ve znamení velmi solidního ekonomického růstu taženého spotřebou a investicemi.

Petr Dufek: Českou ekonomiku opanovala výborná nálada a velká očekávání
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Sentiment spotřebitelů je jen o 0,3 bodu pod lednovým historickým rekordem, což se nepochybně projeví i v ochotě domácností více utrácet i v letošním roce s tím, jak se lidé neobávají zhoršení jejich ekonomické situace, nezaměstnanosti nebo inflace. To nepochybně pociťují i obchodníci očekávající svižný růst tržeb v následujících třech měsících.

Dobře vychází i průzkumy mezi firmami, kde sice došlo k mírnému zhoršení v průmyslu, nicméně na druhé straně se lepší nálada stavebníkům. Sice jejich zakázky žádný strmý obrat k lepšímu zatím nenaznačují, avšak firmy si pro příští měsíce věří. A optimisticky do budoucna hledí i průmyslové podniky očekávající i nadále silnou poptávku. To, co je nyní trápí v první řadě – jak už naznačil lednový průzkum – je nedostatek zaměstnanců, který se stal hlavní bariérou pro jejich další růst. Stěžuje si na něj dokonce už třetina firem. V tomto směru je pro firmy situace nejvíce problematická za celou dobu sledování (více než 13 let) a navíc se i nadále zhoršuje.

Na první tvrdá data z české ekonomiky si sice budeme muset ještě více než dva týdny počkat, nicméně první náznaky v podobě ukazatelů důvěry nebo indexu nákupních manažerů vyznívají optimisticky. Růst ekonomiky by proto mohl v prvním čtvrtletí hladce přesáhnout 4 %. Ještě než se ovšem dozvíme, jak si vedla celá ekonomika v úvodu roku, čeká nás příští čtvrtek statistika mezd, na kterou je docela citlivá ČNB. Může totiž naznačit, jak moc vážně to centrální banka bude myslet s dalším zvyšováním úrokových sazeb. Své odhady mezd totiž nastavila docela vysoko (+8,1 % za Q4/2017). Dosavadní vývoj ekonomiky ČNB prozatím dával za pravdu, takže nezbývá než si týden počkat na další test její prognózy.

Petr Dufek
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.