Petr Dufek: Další úspěšný rok průmyslu je za námi

07.02.2018 18:58

I konec roku byl pro tuzemské největší odvětví – průmysl – ve znamení velmi solidního růstu. Po zohlednění o dva dny nižšího počtu pracovních dní se průmyslová výroba zvýšila o 8,0 %.

Petr Dufek: Další úspěšný rok průmyslu je za námi
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Hlavní zásluhu si na růstu průmyslu i tentokrát připsaly automobilky. Jejich produkce se v závěru roku zvýšila o více než deset procent a jak naznačují nové zakázky, boom automobilového průmyslu není zatím ještě u konce. Tento pozitivní závěr lze spojit s náběhem nových a úspěšných modelů, které si na saturovaném evropském trhu rychle hledají své místo.

Automobilovému průmyslu úspěšně sekunduje i další velký obor – a sice výroba elektrických zařízení, a to jak z pohledu růstu výroby, tak především nových zakázek.

Za celý loňský rok si tuzemský průmysl připsal dalších 5,7 % a stal se tak vlastně největším a současně i nejúspěšnějším odvětvím české ekonomiky. Jak už naznačily měkké ukazatele důvěry nebo indexy nákupních manažerů nebo dnes zveřejněné nové zakázky, úspěšně vstoupil průmysl i do nového roku.

Jeho hlavním problémem, který se ovšem v čase neustále prohlubuje, je nedostatek kvalifikovaných i nekvalifikovaných zaměstnanců. Nakonec už i předchozí průzkumy několikrát potvrdily, že chybějící pracovníci jsou největší bariérou pro další růst průmyslových firem. Nejen proto, ale i s ohledem na možnosti evropské poptávky pro letošní rok, očekáváme zpomalení růstu průmyslu na přibližně 3,5 %.

Petr Dufek
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…