Petr Dufek: Důvěra v naši ekonomiku opět klesá

24.06.2016 13:36

Po krátkém zlepšení nálady v české ekonomice přichází opět jejich lehké ochladnutí. I tak je ovšem nálada v českém hospodářství na podobně vysoké úrovni jako v loňském roce. Extrémní záchvěv optimismu, který přinesl konec loňského roku, se tak ukázal jen jako krátkodobý.

Petr Dufek: Důvěra v naši ekonomiku opět klesá
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Ostatně nálady, i když nemohou ještě vzít v úvahu nejistoty plynoucí z odhlasovaného Brexitu, naznačovaly, že tempo růstu české ekonomiky začíná přece jen zpomalovat. Firemní nálady totiž odrážejí nejenom vývoj zaměstnanosti, ale i plnění zakázkových knih v jednotlivých odvětvích. A zde proto nijak nepřekvapuje slušný výsledek průmyslu vezoucí se na boomu evropské poptávky po autech na jedné straně, a stavebnictví decimované nedostatkem nových projektů na straně druhé. 

Z maxim ustoupila i neuvěřitelně pozitivní nálada českých spotřebitelů. Rostou totiž jejich obavy z možného zhoršení ekonomické situace během následujícího roku. Na druhé straně se však neobávají nezaměstnanosti ani případného negativního dopadu slabšího růstu ekonomiky do jejich peněženek. 

Aktuální drobný pokles nálady nepovažujeme za nic tragického, ale pouze za odraz skutečně probíhajícího a navíc očekávaného zpomalení růstu české ekonomiky. Stále platí, že pozitivní nálada převažuje všude, snad jen s výjimkou stavebnictví. Nakonec i červnové nálady napříč ekonomikou jsou zcela v souladu s očekávaným zpomalením letošního růstu českého hospodářství na zhruba 2,5 %. 

Ekonomiku potáhnou nahoru spotřebitelé, kteří jsou díky klesající nezaměstnanosti a rostoucím mzdám ochotni více utrácet a nakonec i investovat do bydlení. Na straně nabídky se ukazuje, že prim opět sehraje průmysl, a to zejména ten automobilový. Není ovšem naštěstí jediný, komu se i v letošním roce daří získávat zakázky. Rizikovým faktorem zůstává i nadále především vývoj evropské ekonomiky. 

Autor je bankovní analytik. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

15:49 David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

Císař Rudolf II. proslul svojí snahou získat kámen mudrců, který dokáže sprosté olovo změnit na ušle…