Petr Dufek: Firmy i spotřebitelé krotí svůj dřívější optimismus

25.03.2019 13:17

Po pátečním masakru v podobě německých indexů nákupních manažerů tu dnes máme první průzkumy podnikatelských nálad za březen. A rozhodně z nich nečiší žádný velký optimismus, neboť se snížil jak podnikatelský, tak spotřebitelský sentiment.

Petr Dufek: Firmy i spotřebitelé krotí svůj dřívější optimismus
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Nepříznivé zprávy ze zahraničí spolu s rostoucími nejistotami a riziky se tak začínají stále více projevovat i v sentimentu tuzemských firem a spotřebitelů.

Viditelná je změna nálady v průmyslu, kde se na horizontu tří měsíců čeká další pokles tempa výroby. Horší je i naladění obchodníků i poskytovatelů služeb.

Pouze ve stavebnictví se tentokrát nálada opět zlepšila a přiblížila se nedávným maximům. Firmy ve stavebnictví stále věří v další svižný růst výstavby, i když nepochybně vnímají, jak potenciálně ohrožené jsou především budoucí investice veřejného sektoru vzhledem k výraznému tlaku na zvyšování sociálních výdajů státu.

Mezi spotřebiteli se začínají objevovat obavy z jejich budoucí finanční situace a z nezaměstnanosti. Je zřejmé, že domácnosti začínají brát na vědomí zprávy o zpomalení růstu v Evropě a potenciálních hrozbách současné konjunktury. Dá se proto předpokládat, že zhoršení nálad – byť zatím nijak dramatické – se postupně odrazí na jejich ochotě utrácet a zadlužovat se.

Dnes zveřejněná čísla zapadají do scénáře zpomalování ekonomického růstu. Jde samozřejmě pouze jen tzv. měkká data, nicméně v tuto chvíli vypovídají o současné situaci asi mnohem více než tři měsíce staré výsledky HDP. Nejsou na druhou stranu nijak dramaticky špatné, takže věštit z nich recesi nedává v tuhle chvíli smysl.

Zhoršení nálad v ekonomice je dalším argumentem pro odklad zvýšení úrokových sazeb ČNB.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Mafiozní manipulace před volbami do EP pokračují

15:57 Jiří Paroubek: Mafiozní manipulace před volbami do EP pokračují

Zdá se, že mainstreamové agentury pro výzkum veřejného mínění tvoří nerozbornou jednotu.