Petr Dufek: Firmy si stále vypomáhají staršími objednávkami

02.11.2023 16:19 | Komentář

Index nákupních manažerů (PMI) za říjen – jako jedno z prvních signálních čísel posledního kvartálu roku – nedopadl rozhodně dobře. Sice oproti předchozímu měsíci mírně vzrostl na 42 bodů, ale stále se pohybuje velmi nízko oproti rozhodující padesátibodové hranici, která dělí růst od poklesu.

Petr Dufek: Firmy si stále vypomáhají staršími objednávkami
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Příběh se stále nemění: Chybí dostatek nových zakázek, firmy proto žijí ze starších objednávek, jejichž zásoba se tenčí, a tak omezují zaměstnanost, tlačí dolů náklady a jedou na slevy. Výrobní inflaci to samozřejmě stlačí dolů, avšak celkově se ekonomika alespoň v odvětví průmyslu zatím nikam bohužel neposunuje.

Inflace tvrdě zasáhla do chování spotřebitelů i firem, vedla k omezování nákupů i výdajů, přehodnocování investic a faktickému podvázání ekonomického růstu. Dokud se jí ekonomika nezbaví, těžko se pohne z místa.

Dnešní PMI je tak potvrzením toho, co už napovídaly ukazatele důvěry zveřejněné statistickým úřadem nebo Evropskou komisí. Na hospodářský restart to zatím nevypadá, i když stále jde stále jen o soft čísla za první měsíc kvartálu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

15:49 David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

Císař Rudolf II. proslul svojí snahou získat kámen mudrců, který dokáže sprosté olovo změnit na ušle…