Petr Dufek: Míra nezaměstnanosti na dně

08.11.2019 13:44

Nezaměstnanost podle očekávání v říjnu poklesla na 2,6 % a byla tak o dvě desetiny procentního bodu nižší než ve stejném měsíci loňského roku. Z čísel je patrné, že trend zlepšování situace na trhu práce se v podstatě zastavil a nezaměstnanost už nemá vlastně kam padat.

Petr Dufek: Míra nezaměstnanosti na dně
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Ke změně dochází i v nabídce volných pracovních míst, kterých je sice více než loni, avšak zdaleka nepřibývají tak rychle jako dříve. Přesto se o jedno volné místo podle dnes zveřejněných statistik mohou ucházet dva nezaměstnaní (v průměru), i když výjimkou nejsou ani okresy s podílem jedna ku deseti, tzn., že si jeden člověk bez práce teoreticky vybírá z deseti nabídek.

Napětí na trhu práce se bude dál pomalu zmírňovat. Nejenom proto, že se podařilo řadu míst obsadit zahraničními pracovníky, ale zejména proto, že ekonomika zpomaluje a řada firem investovala do nových pracovně méně náročných technologií. I proto lze předpokládat, že míra nezaměstnanosti narazila na své dno. Sezónní práce mohou situaci na chvíli ještě mírně vyhrotit, avšak z podstaty nemá tento vliv dlouhého trvání. Na konci roku se tak nezaměstnanost vrátí ke třem procentům. Rizikem dál zůstává poptávka v zahraničí, která by mohla firmy přimět k omezování zaměstnanosti na přelomu roku. Prozatím však nepředpokládáme, že by tento vliv byl nějak významný.

Dnešní výsledky nic nemění na pozici ČR v rámci EU, tzn., že i nadále zde máme absolutně nejnižší míru nezaměstnanosti (samozřejmě tu srovnatelnou) a současně i relativně nejvyšší nabídku volných pracovních míst.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Mafiozní manipulace před volbami do EP pokračují

15:57 Jiří Paroubek: Mafiozní manipulace před volbami do EP pokračují

Zdá se, že mainstreamové agentury pro výzkum veřejného mínění tvoří nerozbornou jednotu.