Petr Dufek: Nákupní horečka pokračuje

07.07.2017 11:58

Jak už potvrdila dnes zveřejněná čísla za květen, nabídkovou stranu ekonomiky pohání nahoru průmysl, strana poptávky zůstává v režii spotřeby, respektive spotřebitelských nákupů. A ty rostly svižným tempem i v květnu, kdy se tržby obchodníků zvýšily o téměř 7 % (po očištění o vliv rozdílného počtu pracovních dnů).

Petr Dufek: Nákupní horečka pokračuje
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

A jako už v předchozích měsících lze jen zopakovat, že za růstem stojí především optimismus spotřebitelů poháněný rostoucími příjmy a rekordní zaměstnaností. Lidé tedy nejenom rekordně investují do bydlení, ale i rekordně nakupují. A z tohoto trendu nejvíce těží internetové obchody, které si tentokrát připsaly další nárůst reálných tržeb o 24 %. S tímto tempem už velmi brzdy dosáhnou pětinového podílu na maloobchodním trhu. Jejich konkurenční výhody jsou nesporné (cena, pohodlí, šíře sortimentu) a zdaleka ještě pořádně nepronikly do některých segmentů, takže potenciál k dalšímu růstu (a konsolidaci) nepochybně existuje.

Z výsledků maloobchodu rovněž vyplývá, že rostoucí kupní síla umožňuje lidem více nakupovat elektroniku, zboží pro volný čas a také ve větší míře módu. Současně ovšem velmi silná poptávka mírní cenovou „válku“ na domácím trhu nebo dokonce v některých případech vytváří prostor pro zvyšování cen. Po letech tak budeme muset začít počítat i s poptávkovou inflací, kterou může krotit snad jen další rozvoj internetových obchodů a sílící koruna, která až na výjimky zatím do spotřebitelských cen nepromluvila. A to navzdory faktu, že koruna oproti dolaru, s nímž se platí za dovoz z asijských zemí, posílila od začátku roku o více než 12 %.

S největší pravděpodobností zažijí obchody výrazný růst tržeb i v dalších měsících. Obavy spotřebitelů jsou minimální, reálné příjmy solidně rostou a zaměstnanost také, takže prostor utrácet rozhodně existuje. Obchody si letos po zohlednění inflace polepší min. o pět procent… a to nehovoříme o maržích.

Petr Dufek
finanční analytik

Vývoj maloobchodních tržeb v květnu 2017 ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…