Petr Dufek: Nákupy spotřebitelů nepolevily ani v březnu

07.05.2019 11:07

Obchodníci mají za sebou další měsíc, kdy jim svižně rostly tržby. V meziročním srovnání vydělali reálně o 4,3 % více, po zohlednění vlivu Velikonoc nárůst jejich tržeb statistický úřad odhaduje dokonce na necelých šest procent.

Petr Dufek: Nákupy spotřebitelů nepolevily ani v březnu
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Rostoucí mzdy a nízká nezaměstnanost podporující pozitivní očekávání nakupujících boří zábrany utrácet. Spotřeba domácností tak může v letošním roce podporovat ekonomický růst a kompenzovat negativní dopad evropského zpomalení.

Jako už tradičně největší nárůst zaznamenaly internetové obchody, kterým se tržby tentokrát zvýšily o 22,1 %. Je vidět, že trend přesunu nakupování od kamenných obchodů směrem k e-shopům zdaleka nekončí a vzhledem k rozšiřujícímu se spektru nabídky má před sebou velmi dobrou perspektivu. Zvlášť pokud bude virtuální nabídka expandovat do segmentů, jako jsou potraviny, hobby zboží a motorismus.

Z pohledu toho, co lidé nakupují, se opět těšilo zvýšenému zájmu zboží pro volný čas, oblečení a elektronika. Vlastně ani to není překvapením v době rostoucí kupní síly obyvatel a přitom jen velmi malých obav z budoucnosti.

Na dnešních výsledcích je rovněž zajímavý vývoj cen v obchodech, které se v průměru zvýšily meziročně jen o 0,8 %. Je tedy evidentní, že ani navzdory silné poptávce se obchody neuchýlily k plošnému zdražování a že konkurenční boj – mj. mezi kamennými a virtuálními obchody – funguje i nadále jako spolehlivá překážka zdražování.

Silný růst maloobchodních tržeb můžeme díky pozitivnímu vývoji na trhu práce očekávat i v dalších měsících, navíc bez výraznějších inflačních tlaků. Ty se totiž realizují především v oblasti bydlení a některých služeb reagujících na růst mzdových nákladů.

Jen pro úplnost tržby maloobchodu včetně motoristického segmentu se v březnu zvýšily jen o 2,7 %. Na vině je nepřekvapivě nižší poptávka po osobních automobilech, která byla patrná i v dubnu. V tomto směru asi obrat k lepšímu v brzké době rozhodně očekávat nemůžeme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.