Petr Dufek: Nezaměstnanost v EU v červnu mírně poklesla na 10,9 %

31.07.2013 14:08

Pozitivní zprávou je, že dříve strmý růst nezaměstnanosti se alespoň zastavil, na straně druhé jde v zemích eura o rekordní hodnoty.

Petr Dufek: Nezaměstnanost v EU v červnu mírně poklesla na 10,9 %
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropská měna euro. Ilustrační fotografie euromincí

Zvláště pak na předlužených periferiích, které vzhledem ke svým strukturálním problémům musejí počítat s dlouhodobým charakterem nezaměstnanosti, stejně jako s vysokou nezaměstnaností mladých a jejich migrací do zahraničí.

V EU je nyní více než 26 mil. lidí bez práce, z toho celá pětina pochází ze Španělska, které se potýká s dluhovou krizí primárně vyvolanou přehřátým realitním trhem.

Zatímco nezaměstnanost v EU alespoň mírně poklesla, situace pro mladé lidi do 25 let se zatím rozhodně nelepší. Bez práce je jich přes 5,5 milionů a míra jejich nezaměstnanosti dále narůstá. Nejhůře jsou na tom mladí v Řecku, ve Španělsku a dokonce i v nové členské zemi – Chorvatsku (55,6 %).

ČR je v rámci EU zemí s pátou nejnižší nezaměstnaností. Výrazně podprůměrná je i nezaměstnanost mladých lidí do 25 let, která v ČR dosahuje 18,1 %, zatímco před rokem to bylo téměř 20 %.

Nejméně trápí nezaměstnanost Rakousko (4,6 %), nejvíce Řecko (26,9 %) a Španělsko (26,3 %). Rekordní výsledky stále vykazuje i Německo, které má dokonce nejnižší míru nezaměstnanosti mladých v celé Unii.

Trh práce v Evropě může nabrat pozitivní obrat teprve ve chvíli, kdy se ekonomika vzpamatuje z recese, zlepší se vyhlídky firem a začnou vznikat nová pracovní místa. Tento nový – leč dlouho očekávaný – trend by se mohl začít projevovat už na přelomu roku. Sice ne plošně, ale ke zlepšení celkových výsledků by to stačit mohlo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …