Petr Dufek: Nezaměstnaných ubylo, nových míst přibylo

08.04.2016 13:44

Podle očekávání řady nezaměstnaných v březnu opět prořídly. Míra nezaměstnanosti se tentokrát snížila na 6,1 %, což je nejnižší březnová úroveň od roku 2009. Zároveň se opět zvýšila nabídka volných pracovních, tentokrát na více než 117 tisíc. Situace na tuzemském trhu práce se výrazně zlepšuje už třetím rokem.

Petr Dufek: Nezaměstnaných ubylo, nových míst přibylo
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Za pokles nezaměstnanosti vděčíme především ekonomickému růstu, díky němuž se problém lidí bez práce neustále zmenšuje. Rostoucí poptávka především po tuzemské produkci průmyslu vede firmy k investicím a najímání dalších pracovníků. Průmysl je tak i nadále největším zaměstnavatelem a současně nabírá nejvíce lidí. Dostává se tak dokonce do situace, kdy se mu nedostávají noví kvalifikovaní zaměstnanci. Tento fakt by mohl nakonec pomoci trochu přiživit růst mezd v tomto odvětví, které v rámci EU pracuje s osmými nejnižšími pracovními náklady.

Nezaměstnanost v posledním měsíci poklesla ve všech okresech ČR a současně se zlepšil i podíl uchazečů na jedno pracovní místo. Aktuálně za celou ČR se v průměru o jedno volné místo uchází čtyři nezaměstnaní. Loni v březnu to bylo sedm a v březnu 2014 dokonce 15. Zlepšení oproti předchozímu roku je přitom patrné v celé ČR. Ve srovnání se zeměmi EU si ČR stále drží po Německu druhou nejnižší nezaměstnanost.

Za březnovým poklesem můžeme najít i sezónní práce, které vznikají především v zemědělství, v některých službách a ve stavebnictví. Efekt sezónních prací, respektive úvazků na dobu určitou zde bude vidět i v dalších měsících. Míra nezaměstnanosti se tak může brzy lehce dostat pod 5,5 %. Letošní rok skončí nezaměstnanost nejspíše pod hranicí šesti procent a bude tak nejnižší za posledních osm let.

Petr Dufek, finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…