Petr Dufek: Nová pracovní místa v Evropě nepřibývají

17.09.2019 15:56

I když ekonomický růst EU rozhodně neatakuje žádné rekordy, situace na trhu práce se v posledních měsících stále zlepšuje. Potvrzuje to míra nezaměstnanosti, která sice dosahuje 6,3 % a na naše poměry je ještě docela vysoká, nicméně pořád je to nejnižší číslo za posledních dvacet let.

Petr Dufek: Nová pracovní místa v Evropě nepřibývají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Jde samozřejmě o průměr, za nímž se skrývají výrazné rozdíly mezi jednotlivými zeměmi, stejně jako diference mezi tzv. starými a novými členskými státy. Už z jednoduchého porovnání čísel za celou unii a za země eurozóny je zřejmé, že problém nezaměstnanosti trápí především „staré“ jádro integrace platící eurem. I tam byl vidět jasný trend zlepšování situace, avšak ke zdolání rekordu z přelomu let 2007 a 2008 to nestačí. A zřejmě ani ještě nějaký čas stačit nebude s ohledem na nejisté vyhlídky růstu unie, a zvláště pak její největší ekonomiky – Německa.

Že se dřívější trendy začínají možná měnit, naznačuje míra volných pracovních míst, která už tři kvartály za sebou zůstává neměnná. Dosahuje 2,3 %, což znamená, že právě tolik procent zůstává neobsazených pozic z celkového počtu pracovních míst v celé EU. Z tohoto pohledu se tedy situace na trhu práce až tak nemění. Sice nezaměstnaných ubývá s tím, jak obsazují stávající pozice nebo odcházejí z trhu práce, avšak ekonomický růst není nijak zvlášť silný, aby pracovní místa tvořil rychleji.

Výjimkou je jen málo zemí, mezi něž patří ČR, které opět patří prvenství nejenom z titulu nejrychlejšího nárůstu tvorby míst, ale i jejich nejvyšší míry, která činí 6,2 %. Na jedné straně tedy máme rekordně nízkou nezaměstnanost v rámci celé EU, na straně druhé i nejvyšší podíl volných pozic v unii. Ale i za ČR jde jen o průměrné číslo, za nímž se nacházejí extrémy. Od 0,7 % v energetice až po necelých 16 % ve stavebnictví, 22 % v administrativě a 26 % v realitách. V největším tuzemském odvětví přitom jde o necelých šest procent míst, což představuje více než 82 tisíc míst, která zůstávají a nejspíše už i zůstanou volná. Dobrou zprávou na druhou stranu je, že vlastně ani neubývají. I přes své nedostatky totiž patří mezi docela spolehlivé „předstihové“ ukazatele naznačující aktuální a docela příznivou kondici českého hospodářství. Navzdory všem zahraničním rizikům a nejistotám to rozhodně není špatný výsledek. Ten, kdo by snad chtěl vědět, jak je tomu na úrovni celé EU nebo eurozóny, má smůlu. Skutečné počty volných míst jsou tajné.

Petr Dufek
Analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.