Petr Dufek: Pokles cen bytů zpomaluje

04.10.2023 15:49 | Ze sítí

Ceny bytů v ČR podle údajů Eurostatu mírně poklesly i ve druhém čtvrtletí letošního roku, i když tentokrát už více jen víceméně symbolicky (mezičtvrtletně o 0,4 %). Největší pokles zaznamenal trh v posledním kvartálu loňského roku (-2,2 %), kdy ustrnul i hypoteční trh.

Petr Dufek: Pokles cen bytů zpomaluje
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Šlo nicméně o třetí snížení průměrných cen bytů za sebou, které zatím celkově znamenalo průměrné zlevnění o necelá čtyři procenta, zatímco třeba v Německu o necelých osm procent. S ohledem na předchozí dramatický růst cen jde vlastně opravdu jen o velmi mírnou korekci. Za posledních pět totiž byty v průměru zdražily o 64 %, za deset pak o 124 %.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36097 lidí

V meziročním srovnání byly ceny v ČR o necelá tři procenta níže a zřejmě nepřekvapí, že rychleji zlevňovaly byty starší. Zatímco v dřívějších letech domácnosti příliš nemusely řešit otázku energetické nákladnosti secondhandových bytů a domů, dnes je v důsledku drahých energií velmi důležitý parametr ovlivňující nejenom samotný provoz nemovitosti, ale i rozsah nutných investic. A ty samozřejmě nejsou vzhledem k přetrvávajícím vysokým cenám stavebních materiálů v žádném případě zanedbatelné.

Ke zpomalování poklesu cen na realitním trhu dopomáhá jednak obnovený zájem domácností o hypotéky, ale i klesající nabídka nových bytů, která je důsledkem útlumu bytové výstavby. Proto lze asi jen těžko předpokládat, že by ceny realit v ČR mohly prudce klesat. Nestalo se to ostatně ani v časech světové finanční krize, kdy byl propad českého realitního trhu výrazně menší než v ostatních zemích unie.

Realitní trh může navíc v dohledné době získat vzpruhu v podobě nižších úrokových sazeb. Je jen otázkou času, kdy ČNB přikročí k normalizaci úrokových sazeb, která se následně odrazí i v dostupnosti hypoték.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…