Petr Dufek: Průmysl už brzy odhalí kondici české ekonomiky

04.07.2019 16:18

Tento týden sice nebyl nijak bohatý na zprávy a data z tuzemské ekonomiky, nicméně už ten následující může docela jasně naznačit, v jaké kondici bylo české hospodářství ve druhém čtvrtletí letošního roku.

Petr Dufek: Průmysl už brzy odhalí kondici české ekonomiky
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Přijdou totiž na řadu statistiky z průmyslu, stavebnictví a obchodu za květen a chybět nebudou ani červnová čísla z trhu práce a nakonec i inflace. Možná z celé nadílky nebude tentokrát ani tak zajímavá inflace, neboť ČNB už dala jasně najevo, že nyní preferuje delší stabilitu sazeb, a tak pozornost trhů a nejen jejich by měly spíš upoutat výsledky největšího tuzemského odvětví – průmyslu. Už třeba proto, že dlouhodobě a zcela zřetelně udává směr české ekonomiky a její vlastní úspěch tak vždy přímo či nepřímo souvisí se situací právě v tomto odvětví.

Už mnoho měsíců za sebou jsme mohli sledovat kontrast mezi tvrdými a měkkými daty z průmyslu. Na jedné straně stále se zhoršující nálady a očekávání reprezentované nejenom indexy nákupních manažerů (PMI), ale i konjunkturálními průzkumy, na straně druhé pak solidní tvrdá čísla o růstu výroby a přidané hodnoty potvrzené posledními daty HDP. Zjednodušeně řečeno, stále horší a horší nálada zatím oporu v reálných číslech nenalezla. Ale jak už to chodí, co není teď, může být příště, a tak výsledky průmyslu budou v nejbližší době strhávat pozornost v daleko větší míře než doposud. Už třeba proto, že ukážou, zda dokáže být česká ekonomika i nadále docela imunní vůči zpomalení v západní Evropě pohybující se opět na hraně stagnace, nebo se už přes onen bod obratu také dostala.

Minimálně v některých průmyslových oborech jsou už několik měsíců vidět známky ochlazení, nicméně ty zatím nepřeválcovaly velká čísla z ekonomiky a zásadně tak neovlivnily její kondici. Přesto si nelze zcela nevšimnout třeba poklesu exportu autodílů reagujícího na slabší poptávku ze strany zahraničních automobilek nebo třeba slabších zakázek pro jeden z největších místních průmyslů, a sice výrobu elektrických zařízení. Když k tomu připočteme poslední mizerný výsledek PMI stojící především na klesajících zakázkách, mohou nová čísla z průmyslu (už v pondělí) napovědět, jak to s tou naší imunitou skutečně je.

Petr Dufek
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lukáš Kovanda: Za nečekaně vysokou dubnovou inflaci může hlavně „habaďůra“ obchodních řetězců

18:00 Lukáš Kovanda: Za nečekaně vysokou dubnovou inflaci může hlavně „habaďůra“ obchodních řetězců

Komentář k důvodům vyšší než předpokládané dubnové inflace. Autor vychází z aktuálních dat ČSÚ a Blo…