Petr Dufek: Sezónní nárůst nezaměstnanosti pozitivní trend nemění

10.08.2015 12:34

Nezaměstnanost se v posledním měsíci sice mírně zvýšila, avšak tento drobný pohyb vzhůru jde jednoznačně na vrub sezónnímu pohybu. Nárůst o jednu desetinu procentního bodu na 6,3 % rozhodně neznamená změnu dosud pozitivního trendu na trhu práce k horšímu. Ostatně rostoucí nabídka volných pracovních míst překračující 98 tisíc to jen potvrzuje.

Petr Dufek: Sezónní nárůst nezaměstnanosti pozitivní trend nemění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitelství Úřadu práce ČR

O jedno volné pracovní místo se nyní uchází v průměru pět uchazečů. Loni v červenci to bylo jedenáct. Nejenže nezaměstnaných bylo letos v červenci o 85 tisíc méně, ale volných míst je dvojnásobek ve srovnání s loňským rokem.

Situace na trhu práce se ve srovnání s předchozím rokem výrazně zlepšila a to jak z pohledu nezaměstnanosti, tak z pohledu nabídky volných pracovních míst. Vděčíme za to především silnému ekonomickému růstu vytvářejícímu pracovní příležitosti v průmyslu i ve službách.

Pozitivní vývoj na trhu práce očekáváme i v příštích měsících. Na podzim by navíc ještě mohla nezaměstnanost znovu mírně poklesnout a celý rok uzavřeme s mírou nezaměstnanosti okolo 6,5 %. Půjde o nejlepší výsledek od roku 2009. Trh práce tak smaže veškeré negativní trendy způsobené dvěma předchozími recesemi.

Na mzdách se sice zrychlení ekonomiky a zlepšení jejích vyhlídek stále neprojevilo, ale je otázkou času, kdy se nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců začne odrážet i na nabízených mzdách. Nějaké citelné zrychlení však zatím vzhledem k nízké inflaci očekávat nemůžeme.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Tomáš Czernin byl položen dotaz

Válka na Ukrajině

Pane senátore, opravdu věříte tomu, že má Ukrajina šanci Rusko porazit, a že ji USA a ostatní budou podporovat do nekonečna? Nechápejte mě špatně, přeji si, aby Ukrajina Rusko porazila, ale myslím, že je to dost nereálná vize. A co mě ještě na vašem komentáři zarazilo je, že v něm vůbec nepíšete o m...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Kořeny zla a nenávisti v politice

15:49 Jiří Paroubek: Kořeny zla a nenávisti v politice

Když se dívám na intelektuální výkony pravicových žurnalistů v maintreamových médiích, které se týka…