Petr Dufek: Stavebnictví se z útlumu stále ještě nevzpamatovalo

07.06.2016 13:36

Už jsme celkem zvyklí, že ve stejný den dostáváme velmi dobrá čísla z průmyslu a současně nepříznivá data ze stavebnictví. Boom stavebníků, které v minulém roce zařídilo dočerpávání peněz z EU, je pryč, a tak produkce tohoto odvětví padá. Tentokrát skoro o 14 %.

Petr Dufek: Stavebnictví se z útlumu stále ještě nevzpamatovalo
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Slábnoucí výkon je přitom vidět nejenom v inženýrském stavebnictví, které si v nedávné době ještě „užívalo“ boom veřejných zakázek, ale dolů míří i výkony pozemního stavitelství. Nemělo by to být až takovým překvapením, když vezeme v úvahu, jak se v posledním roce a půl vyvíjejí zakázky stavebních firem. 

A jak se zdá, na obrat si nejspíše ještě chvíli počkáme. Vydaných povolení sice trochu přibylo, ale zatím ani ta aktuálně nejperspektivnější část stavebnictví těžící z realitního boomu – bytová výstavba – nejnovějšími výsledky rovněž neoslnila. 

Za první čtyři měsíce tuzemské stavebnictví vykázalo propad o 10,5 % a z pohledu výkonu se „úspěšně“ vrátilo na úrovně dosahované v období recese. 

Určitou roli mohou sehrát předfakturace, které loňský výsledek vylepšovaly a letošní naopak zhoršují, nicméně jde o efekt, který časem odezní. Předpokládáme, že propad stavebnictví se bude v dalších měsících zmírňovat s tím, jak se postupně více rozběhne třeba bytová a komerční výstavba, nicméně od největšího zadavatele – veřejného sektoru – se v letošním roce příliš velké poptávky nedočkáme. 

V lepším případě se stavebnictví podaří alespoň srovnat propad z úvodu roku a celkový výsledek se bude blížit alespoň nule. 

Autor je bankovní analytik. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Soudci proti ministrovi

11:24 Zdeněk Jemelík: Soudci proti ministrovi

Když jsem si na České justici dne 3. května 2024 přečetl článek Petra Dimuna „Nebezpečné a destabili…