Petr Dufek: Venku z recese… konečně

14.08.2013 11:40

Podle prvního odhadu statistického úřadu se česká ekonomika ve druhém čtvrtletí letošního roku konečně vymanila z půldruhého roku dlouhého propadu.

Petr Dufek: Venku z recese… konečně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Růst o 0,7 % mezikvartálně je výrazně lepší výsledek než jsme čekali. Meziročně je ovšem ekonomika stále v mínusu, tentokrát o 1,2 %. Dodejme jen, že ČNB ve své nejnovější prognóze očekávala propad o 1,7 %.

Druhá recese za posledních pět let je tak u konce. Nebyla sice tak dramatická jako ta předchozí, a na druhou stranu byla 2x delší. Začala propadem domácí spotřebitelské a investiční poptávky, ke které se bohužel v průběhu minulého roku přidal i útlum exportu. A jak se zdá, export naši ekonomiku rovněž z recese vytáhnul, zatímco domácí poptávka se příliš nevytáhla.

 Nyní je česká ekonomika na startu oživení, o jehož síle se ovšem rozhoduje především za našimi hranicemi. A z tohoto důvodu jsou nejnovější čísla z Evropy velmi povzbudivá. Zvláště pokud jde o růst německého hospodářství, které ve druhém čtvrtletí přidalo sedm desetin (q/q).

 Dobré zprávy přicházejí konečně i z Francie, kde rovněž skončila recese, neboť její ekonomika už tentokrát rostla o půl procenta.

 Asi o mnoho více závěrů se z jednoho odhadu udělat nedá, a tak si nezbývá než počkat na zpřesněné a podrobné údaje, které zveřejní ČSÚ v září.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

9:44 Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

První máj je v Čechách – pod vlivem veršů Karla Hynka Máchy, tedy nejpozději od dob národního obroze…