Petr Fischer: Tradiční klausovsko-havlovský spor nekončí

05.03.2012 22:30

Vlastně je to logický krok. Václav Klaus coby druhá, ve smyslu obnovitele kapitalismu dokonce první nejdůležitější postava polistopadové politiky se chystá uchovávat svůj myšlenkový odkaz podobně jako Václav Havel.

Petr Fischer: Tradiční klausovsko-havlovský spor nekončí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Nebude to Klausova knihovna, nýbrž Klausův institut, čímž snad má být naznačeno, že na rozdíl od knihovny, kam se chodí studovat prameny a vzpomínat na minulost, se v Klausově „prezidentské knihovně“ bude víc pracovat s politickou aktualitou.

Už z toho, že základem Institutu Václava Klause má být Centrum pro ekonomiku a politiku, je zřejmé, že půjde o pravicový think-tank, který bude chtít ovlivňovat českou veřejnou debatu směrem ke konzervativně-liberálním představám politika, jehož jméno ponese v názvu. Místní autenticisté, žijící národní fixní ideou, že Česká republika může v globálním světě zůstat politicky a ekonomicky zcela suverénním státem, tak budou mít přirozené centrum, o jehož přízeň – otevřeně manifestovanou, či latentní – bude usilovat každá strana, která skrze program obrany národní suverenity zamíří do parlamentu.

Institut plnící roli výzkumného pracoviště a ochránce prezidentových myšlenek se snadno promění ve vlivnou lobbistickou skupinu. Pozvolná příprava na odchod prezidenta z politiky se tak jeví spíše jako budování předpolí pro politickou základnu silného národního názoru, který by nejen neměl z politiky zmizet, ale měl by se jako originální český realismus konečně naplno prosadit.

A tak zatímco v Havlově knihovně se vedou debaty o posthumanismu v literatuře, univerzalitě lidských práv a hlubším, civilizačním smyslu evropské integrace, v Klausově institutu se bude kultivovat diskuse o svobodě od něčeho a nikoli k něčemu, o zakládající roli národního státu pro globální politiku a o nebezpečí evropské integrace pro českou kulturní výjimečnost.

Spor Havel–Klaus, který jako nutkavá myšlenka osudově ovlivňoval českou politiku celých dvacet let po listopadu 1989, bude skrze peníze dvou největších českých miliardářů, prezidentskou knihovnu a prezidentský institut protahován i do dalších let. Jak osudový vliv bude mít tento střet světů, bude nejvíce záležet na poměru mezi epigonstvím a skutečným následnictvím. Čím více epigonů na obou stranách, tím hůře pro českou společnost i politiku. 

Publikováno se svolením vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

9:44 Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

První máj je v Čechách – pod vlivem veršů Karla Hynka Máchy, tedy nejpozději od dob národního obroze…