Petr Hartman: Absurdní spor o autorství kontroverzní amnestie

29.08.2014 19:04

„Nařizuji, aby bylo zastaveno pravomocně neskončené trestní stíhání, s výjimkou trestního stíhání proti uprchlému, od jehož zahájení k 1. lednu 2013 uplynulo více než 8 let, pro trestné činy, za něž trestní zákoník stanoví trest odnětí svobody nepřevyšující deset let.“

Petr Hartman: Absurdní spor o autorství kontroverzní amnestie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Tolik citace druhého článku amnestie, kterou vyhlásil prezident republiky Václav Klaus.  

Právě tato pasáž vyvolala celou řadu negativních reakcí a přispěla k propadu popularity odcházející hlavy státu. Vzhledem k tomu, že zmiňovaným článkem amnestie umožnil Václav Klaus zastavení trestního stíhání u kontroverzních hospodářských deliktů s mnoha milionovými, či dokonce miliardovými škodami, týkajících se například Union banky, fondu Trend, nebo H-Systému, dala se tvrdá kritika na jeho adresu čekat.  

Rovněž není překvapivé, že amnestie vyvolala spekulace o tom, proč tehdejší prezident zvolil zrovna takovýto rozsah a kdo mu ho poradil.  

Byť za ni nese přímou odpovědnost Václav Klaus a Petr Nečas, který pod ni z titulu premiéra připojil svůj podpis, nemělo by u standardně připravené a vyhlášené amnestie činit problém sdělit veřejně okruh lidí, kteří se na její finální verzi spolupodíleli.  

Václav Klaus a jeho blízcí spolupracovníci to neučinili. Tím pouze přiživili spekulace o skutečných motivech jejího vyhlášení a ponechali prostor pro hledání spoluautorů.  

Nově nastupující hlava státu chtěla kontroverzní amnestii využít k demonstrování odlišného pojetí výkonu prezidentské funkce. Proto Miloš Zeman prohlásil v médiích, že se možnosti udělovat amnestie vzdává, a převedl tuto agendu na ministerstvo spravedlnosti.  

Zároveň slíbil, že zjistí, s kým Václav Klaus kontroverzní rozhodnutí připravoval. Později sdělil konkrétní osoby. Jednou z nich byl i Pavel Hasenkopf, který pracoval v legislativním odboru Kanceláře prezidenta republiky. Václav Klaus nemohl o podobě amnestie rozhodnout bez konzultací s právníky, proto označení Hasenkopfa mohlo být logické.  

Ostatně on sám přiznává, že byl v této věci osloven a že na začátku přípravy amnestie poskytl odbornou konzultaci. Přitom neexistuje žádný důkaz o tom, že by se jakýmkoli způsobem podílel na vypracování kontroverzního druhého článku.  

V této souvislosti je zajímavé, že indicie směřují spíše k jinému právníkovi Zdeňkovi Koudelkovi. Toho však Miloš Zeman vydával za svého přítele a jeho jméno v souvislosti s kontroverzní amnestií negativně zmínil pouze v Senátu, když hovořil o kandidátech na ústavní soudce.  

Z postupu prezidenta a lidí z jeho okolí se může zdát, že jim ani tak nešlo o odhalení skutečného stavu věci, ale o politickou hru, ve které se hodí odvést veškerou pozornost týkající se amnestie právě na právníka Hasenkopfa.  

Proto jsme svědky absurdity, kdy po dosažení smíru bylo kancléřem a právním zástupcem Hradu veřejně zpochybněno, že se na kontroverzním zastavení trestního stíhání, chcete-li na abolici, Hasenkopf nepodílel.  

Přitom text smírčí dohody obsahuje i tuto pasáž: „Návrh Pavla Hasenkopfa neobsahoval zmírnění nebo prominutí trestů nebo zastavení trestních stíhání pachatelů závažné hospodářské trestné činnosti. Vyhlášené znění amnestie neměl Pavel Hasenkopf možnost ovlivnit.“

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…