Petr Hartman: Bývalí manažeři MUS odsouzeni

10.10.2013 20:18

Bývalí manažeři Mostecké uhelné společnosti použili k její privatizaci peníze, které z této firmy postupně vyvedli. K ovládnutí zmiňované společnosti nemuseli použít prakticky žádné vlastní prostředky. Pomohla jim k tomu řada transakcí přes nejrůznější účty a firmy.

Petr Hartman: Bývalí manažeři MUS odsouzeni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Okraj uhelné pánve

Švýcarská policie a prokuratura je postupně rozkryly. Soud potom takovéto počínání ohodnotil jako podvod a praní špinavých peněz. Za to jim kromě peněžitých trestů vyměřil i pobyt za mřížemi v rozmezí 16 až 52 měsíců. Verdikt soudce si přímo vyslechli pouze dva bývalí manažeři. Ostatní na jednání nedorazili. Patrně nechtěli být jako jejich kolegové přímo na místě zatčeni. I když je rozsudek zatím nepravomocný, nebrání to v jejich zadržení. 

Kdyby celý případ řešily pouze orgány činné v trestním řízení v České republice, neocitli by se dnešní odsouzení v takovýchto problémech. Vyšetřování v tuzemsku postupně vyznívalo do ztracena. Česko se velmi podivně stavělo k opakovaným žádostem ze Švýcarska o právní pomoc. Kvůli této kauze později čelili kárné žalobě dnes už bývalý pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula a jeho tehdejší náměstek Libor Grygárek. 

Klacky házené pod nohy švýcarskou policii a prokuratur neodradily. Navzdory tomu dovedly vyšetřování k podání obžaloby, kterou soud přijal a na základě shromážděných důkazů vynesl tresty. Lze očekávat, že v následujících měsících budou potvrzeny odvolacím soudem. Stane-li se to, potom bude česká justice v této záležitosti bez práce. Bývalé manažery Mostecké uhelné společnosti za stejný prohřešek už podruhé potrestat nebude moci. 

To neznamená, že by vyšetřování mělo definitivně skončit. Ve hře jsou ještě lidé, ke kterým se dostaly miliony dolarů. Podle dosavadního průběhu vyšetřování se mělo jednat o úplatky, které směřovaly k lidem z okolí Stanislava Grosse. Česká policie tak může převzít důkazy, které shromáždili jejich švýcarští kolegové a může dotáhnout případ do konce i po této linii. Pod dozorem obměněného pražského vrchního státního zastupitelství si snad bude počínat lépe, než v dobách, kdy orgány činné v trestním řízení čelily tlaku, aby tento případ vyzněl do ztracena. 

Vzhledem k tomu, že i při privatizaci jiných státních podniků jinými manažery existovalo podezření, že dochází k jejich nákupu za firemní, tehdy většinou státní, peníze, mohl by rozsudek švýcarského soudu sloužit jako inspirace k tomu, aby zpětně došlo k prověření způsobu přechodu některých státních podniků do soukromých rukou.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.