Petr Hartman: ČSSD uvažuje o vládě

28.06.2013 21:30

Tlak na prezidenta Miloše Zemana týkající se jeho role při sestavování vlády sílí. Představitelé TOP 09, ODS a LIDEM i nadále tvrdí, že by dali dohromady většinu, která by podpořila jejich kabinet. Nejnověji se k zájmu o vládnutí přihlásila i sociální demokracie.

Petr Hartman: ČSSD uvažuje o vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg dříme při projevu prezidenta Miloše zemana

Ta sice v roce 2010 vyhrála sněmovní volby, ale nenašla koaliční partnery, se kterými by mohla vládnout. V současné době rovněž nemá jistotu, že by jí vytvořený kabinet při hlasování o důvěře uspěl, přesto je ČSSD ochotna se o to pokusit. Pravděpodobnost dlouhodobého vládnutí Rusnokova kabinetu se tím blíží k nule. Za těchto okolností je prakticky vyloučeno, aby pro něj hlasovali sociální i občanští demokraté a také představitelé TOP 09. A bez těchto poslanců nevznikne ve sněmovně většina. 

V řádu několika týdnů by proto měl Miloš Zeman využít druhý pokus, který mu dává ústava. Zároveň jen těžko bude tvrdit, že se opět musí obrátit na „odborníky“, protože s politiky nemůže nalézt společnou řeč. Pochopitelně nelze automaticky počítat s tím, že by Zeman někoho ze sociální demokracie sestavením vlády pověřil. ČSSD totiž nedisponuje dostatečnou podporou. 

I kdyby se rozhodla vytvořit menšinovou vládu, kterou by podporovali komunisté, dala by dohromady osmdesát hlasů. Dva zákonodárci by se případného jednání o důvěře z vězení, respektive vazby účastnit nemohli. Proto by takovýto kabinet musel získat toleranci od dalších minimálně deseti poslanců. Sháněl by je u Věcí veřejných, LIDEM a u zbytku nezařazených. A je málo pravděpodobné, že by je získal. 

Jmenováním sociálně demokratického premiéra by Miloš Zeman vypotřeboval svůj druhý a zároveň poslední pokus. Tím by se ke slovu dostala předsedkyně Poslanecké sněmovny, která by pravděpodobně navrhla premiéra opírajícího se o podporu momentálně končící koalice. Sociální demokraté změnou svého postoje riskují méně, než kdyby pouze trvali na rozpuštění sněmovny a nechali delší dobu úřadovat prezidentskou vládu. 

To, že by se dostali k moci ještě před volbami, je málo pravděpodobné. Zároveň vyjádřením ochoty sestavovat vládu snižují šanci Miloše Zemana, aby se při druhém pokusu opět rozhodl pro vytvoření nestandardní vlády. I kdyby se nakonec k moci dostal kabinet ODS, TOP 09 a LIDEM, bylo by to pro ČSSD z pohledu volebního zisku přijatelnější, než kdyby fungoval prezidentský kabinet tvořený levicovými „odborníky“.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Dopis předsedovi vlády

15:48 Milan Knížák: Dopis předsedovi vlády

Dopis Milana Knížáka předsedovi vlády Petru Fialovi.