Petr Hartman: Hanáková na ministerstvu kultury končí

12.06.2013 20:39

Při vzniku nové vlády nepatří ministerstvo kultury k lukrativním resortům, o které by se vedly zákulisní boje. Do jeho čela většinou nemíří výrazné stranické osobnosti. Platí to i pro Nečasův kabinet.

Petr Hartman: Hanáková na ministerstvu kultury končí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně kultury Alena Hanáková

Kultura byla svěřena Starostům a nezávislým. Představitelé tohoto hnutí patří k výrazným regionálním politikům, proto by jim více příslušelo dejme tomu ministerstvo pro místní rozvoj. O to však byl v koalici velký zájem. Starostové a nezávislí se tak museli spokojit s kulturou. Jen těžko si lze představit, že by si na TOP 09 vynutili finance, zdravotnictví, zahraničí, nebo resort práce a sociálních věcí.

Vzhledem k tomu, jak se jim nedaří zvládat svěřený resort, toho litovat nemusí. Do křesla ministra kultury nejprve posadili bývalého starostu Berouna Jiřího Bessera. Ten vyvolal polemiku například povolením zbourat památkově chráněný objekt v Praze na rohu Opletalovy ulice a Václavského náměstí, dále odvoláním ředitele Národního filmového archivu Vladimíra Opěly, nebo šéfa Státní opery Radima Dolanského, který nesouhlasil se sloučením s Národním divadlem.

Dokonce se objevila petice požadující Besserovo odstoupení z funkce ministra. Její autoři ho označili za člověka, který neprokázal schopnost kultuře rozumět, ani se kulturně chovat. Besser nakonec skončil kvůli aféře kolem bytu na Floridě.

Nahradila ho bývalá starostka Vizovic Alena Hanáková. Ani jí se nepovedlo získat si respekt kulturní obce. Svojí nevydařenou televizní obhajobou sporného odvolání ředitele Národního divadla Ondřeje Černého vyvolala pochybnosti o schopnosti vést svěřený resort nejenom mezi širší veřejností, ale také uvnitř koalice včetně některých představitelů TOP 09. Navíc působila jako člověk, který vykonává černou práci za někoho v zákulisí.

Několik měsíců se tak v kuloárech neřešilo to, zda Hanáková ve vedení ministerstva kultury skončí, ale kdy? Jakoby se Starostové a nezávislí nechtěli spálit potřetí a týdny pečlivě vybírali, kdo by mohl Hanákovou nahradit. Tím že nyní de facto vynuceně rezignovala, je zřejmé, že její nástupce už byl vybrán.

Následující měsíce ukáží, zda Starostové a nezávislí nakonec nepřebrali. Toto nebezpečí mohli výrazně zmírnit. To si však už před časem neměli rozmyslet angažování schopného manažera, bývalého hradního kancléře a televizního ředitele Iva Mathé. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.