Petr Hartman: Hejtmani chtějí podpořit vládu

06.08.2013 15:24

Tlak na Bohuslava Sobotku pár hodin před definitivním rozhodnutím sociální demokracie o postoji k Rusnokově vládě se stupňuje. Systematicky ho vyvíjí Michal Hašek a využívá k tomu všechny prostředky.

Petr Hartman: Hejtmani chtějí podpořit vládu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek, hejtman Jihomoravského kraje

Nejnověji do akce zapojil Asociaci krajů České republiky. V jejím čele Hašek stojí a může se opírat o podporu dalších deseti hejtmanů ze sociální demokracie. Čtyři z nich spolu s šéfem asociace jsou členy předsednictva ČSSD. Jejich vliv tudíž není zanedbatelný a Bohuslav Sobotka bude jen obtížně vzdorovat snaze, aby nejsilnější levicová strana v zemi vyjádřila důvěru Rusnokově vládě.  

Zkrátka Michal Hašek si vyhodnotil, že pro jeho politickou budoucnost bude nejlepší přiklonit se k Hradu. Stal se tak jednou z klíčových postav v Zemanově hře na odstranění Bohuslava Sobotky z vedení sociální demokracie a na posílení pozice přímo voleného prezidenta. Haškovo zdůvodnění jeho dosavadních kroků tvoří pouze více či méně zdařilou dekoraci, za kterou je ukryta snaha posunout se do pozice číslo jedna v sociální demokracii. Problém je v tom, že stane-li se strana prodlouženou rukou Hradu, promění se předseda ČSSD v loutku, kterou bude vodit prezident.  

Hlasování o důvěře zároveň nebude ani tak o programovém prohlášení, nebo o personálním složení nového kabinetu, ale o postavení sněmovny v procesu vytváření vlády. Podpoří-li většina zákonodárců Rusnokův tým, legalizuje postup, kdy o složení kabinetu může bez konzultací s politickou reprezentací libovolně rozhodovat hlava státu. Aktivity ministrů, kteří si zatím neověřili svoji legitimitu u poslanců a pustili se do personálních změn, ukazují, že nejde o akademický spor, ale o narušení demokratického systému.  

Počínání Miloše Zemana sice nevybočuje z mantinelů ústavnosti, ale chování jím jmenovaného kabinetu neodpovídá vyžadované zdrženlivosti. Proto by měly být ctěny dosavadní ústavní zvyklosti. Ty počítají s tím, že prezident republiky při vytváření kabinetu respektuje rozložení sil v dolní parlamentní komoře. I při vzniku provizorní vlády na něm spolupracuje s politickou reprezentací.  

Miloš Zeman to neučinil, proto by drtivá většina poslanců neměla vyslovit důvěru Rusnokově kabinetu. Bez ohledu na to, zda se levicovým hejtmanům s ním údajně lépe spolupracuje než s předchozími pravicovými vládami.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.