Petr Hartman: Jourová bude mít na starost justici, spotřebitele a rovnost pohlaví

11.09.2014 11:07

Členové Evropské komise, chcete-li eurokomisaři, mají být zcela nezávislí. Mají zakázáno přijímat instrukce od státu, ze kterého pocházejí. V neposlední řadě jsou povinni prosazovat výhradně zájmy Unie.

Petr Hartman: Jourová bude mít na starost justici, spotřebitele a rovnost pohlaví
Foto: Daniela Černá
Popisek: Věra Jourová

Každá její členská země má zároveň zajištěno, že na ni vyjde jedno křeslo v Komisi.

Když se to všechno spojí dohromady, určení konkrétního portfolia pro zástupce České republiky v Evropské komisi by v tuzemských politických kruzích nemělo vyvolávat příliš bouřlivé a polemické reakce.

Svým způsobem by to mělo být jedno. Zájmem vlády, která komisaře navrhuje, by měl být výběr takového člověka, který by zemi neudělal v Bruselu ostudu a svůj resort zvládnul.

Vzhledem k tomu, že se dopředu neví, jakou oblastí se vybraný kandidát bude zabývat, je to spíše sázka do loterie. V ní šanci na úspěch zvyšuje, je-li daný jedinec dobře jazykově vybavený a orientuje se v problémech Evropské unie.

Věra Jourová byla nabízena jako odbornice na regionální politiku a na evropské fondy. Nakonec se bude zabývat úplně jinou oblastí. Konkrétně justicí, ochranou spotřebitelů a rovností pohlaví.

V souvislosti s posledně jmenovaným je zvláštní, že jedním z důvodů proč byla Věra Jourová do komise navržena, je to, že je žena.

Čeští politici totiž kalkulovali s tím, že zástupce něžného pohlaví Jean-Claude Juncker potřebuje a že se mu jich příliš nedostává. Proto si čeští vyjednavači mysleli, že volbou ženy zvýší šanci na zisk prestižnějšího portfolia.

Jejich snaha se dá vysvětlit dvojím způsobem. Buďto nepočítají s nezávislostí eurokomisařů, a český zástupce by měl více či méně skrytě prosazovat jejich nejrůznější zájmy. Proto potřebovali nějaké prestižní křeslo týkající se ekonomiky.

Nebo jeho ziskem chtěli sbírat body u voličů. Konkrétně tím hodlali dokázat, že pozice České republiky uvnitř Unie se posiluje a že k tomu výrazně přispívají svými aktivitami politici spjatí s vládní koalicí.

I když premiér Bohuslav Sobotka, který se ve vyjednávání osobně angažoval, označuje zisk oblasti justice, ochrany spotřebitele a rovnosti pohlaví za úspěch, těžko s tím veřejnost ohromí.

Výsledek vyjednávání by se dal totiž zjednodušeně vyjádřit konstatováním, že Česko prohrálo s Rumunskem. Právě tato země, která nepatří zrovna k silným unijním zákulisním hráčům, dokázala pro svoji kandidátku získat regionální politiku. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…