Petr Hartman: Kožený dostal desítku

20.10.2012 9:28

Pro Viktora Koženého je osudovým číslem desítka. Když se rozbíhala kupónová privatizace dokázal masivní reklamou získat kuponové knížky od zhruba osmi set tisíc lidí. Podařilo se mu to tím, že jim slíbil desetinásobek.

Petr Hartman: Kožený dostal desítku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

To znamená, že občané museli investovat tisíc korun, aby získali kupónovou knížku. Pokud ji svěřili Koženému, měli dostat vyplaceno deset tisíc. Ti kdo se o tyto peníze ihned přihlásili, je mohli vyinkasovat. Ti kteří váhali, nebo čekali na další zhodnocení, měli smůlu. Kožený totiž prováděl nejrůznější transakce, pomocí kterých majetek svěřený klienty postupně zpronevěřil. Vrchní soud v Praze mu za to potvrdil deset let pobytu za mřížemi. Zároveň má nahradit škodu v rozsahu několika miliard korun. Podle soudce je astronomická a její vyčíslení překračuje zákonem danou hranici pro škodu velkého rozsahu více než 1600 krát.

Lidé, kteří se stali obětí Koženého podvodu, nemohou reálně očekávat, že by jim škodu nahradil. Zároveň není pravděpodobné, že se tento „finanční magnát“ ocitne za mřížemi. Před spravedlností se totiž skrývá na Bahamách. Tam se přesunul už v roce 1994. Mezinárodní zatykač byl na něj vydán v roce 2003. Česká republika se tak řadu let bez úspěchu pokouší o jeho vydání. Může za to mimo jiné skutečnost, že Bahamy nemají podepsánu s Českou republikou příslušnou smlouvu o spolupráci a tudíž nejsou povinny vydávat lidi k trestnímu stíhání.

Rovněž snaha Spojených států amerických dostat Koženého před soud, je zatím marná. Američané podezírají Koženého z uplácení při pokusu o privatizaci ropného průmyslu v Ázebajdžánu. Ten takovéto chování připustil, zároveň dělal maximum proto, aby se vyhnul vydání do USA. Tam by ho čekal daleko tvrdší trest než v České republice. Od amerických investorů vylákal stovky milionů dolarů, které jim chtěl zhodnotit už zmíněnou investicí. Ta mu nevyšla a vložené peníze se investorům nevrátily. Koženému byl kvůli tomu obstaven majetek a Američané dělali maximum pro jeho vydání. Kožený byl na Bahamách zatčen a strávil devatenáct měsíců ve vazbě. Z ní byl potom propuštěn na kauci ve výši tří set tisíc dolarů. Zároveň se mu podařilo zůstat na Bahamách. Z nich se nemůže pohnout na krok.

Zjednodušeně řečeno tak tráví už řadu let ve vězení. Byť poněkud jiného charakteru, než kdyby seděl v cele, ať už v České republice nebo ve Spojených státech amerických.

Zároveň je z kusých informací, které se dostávají na veřejnost, zřejmé, že Koženého bohatství se výrazně ztenčilo a že si nežije zdaleka tak komfortně, jak se ještě před několika lety snažil v českých médiích prezentovat. Přitom v dobách Koženého největší slávy, se měl jeho majetek podle odhadů pohybovat kolem osmi miliard korun. Což řadilo Koženého mezi nejbohatší lidi světa. Vedle řady luxusních automobilů, nebo malého tryskového letadla, do něj patřily také lukrativní nemovitosti v Londýně, v americkém Aspenu, nebo na Bahamách.

Do tohoto postavení se vypracoval z pozice neznámého mladíka, který koncem roku 1991 zamířil ze Spojených států amerických do tehdejšího Československa. Už zmiňovanou kampaní de facto masivně zvýšil zájem veřejnosti o kupónovou privatizaci. Zároveň dokázal zneužít prakticky neregulovaného fungování investičních fondů a svěřený majetek vytuneloval. V neposlední řadě k tomu využíval kontaktů směrem do politiky. Tím si lze vysvětlit, že investiční fondy přeměnil v průmyslový holding těsně před novelou zákona. Ta zpřísnila dohled nad investičními společnostmi a vysávání majetku z nich velmi ztížila. Ve složité spleti vzájemných vazeb a finančních toků uvnitř Koženého molochu postupně mizely stovky milionů korun.

Cena akcií Harvardského průmyslového holdingu zákonitě klesala a akcionářům postupně v rukou zbyly de facto bezcenné papíry. Situace vyvrcholila likvidací holdingu. Taktickým manévrováním se Koženému podařilo majetek holdingu koupit. Přesněji řečeno získat za dvě směnky na zhruba deset miliard korun s dobou splatnosti dva roky. To mělo zaručit, že na každou akcii připadne asi šest set korun. Lhůta k proplacení směnek už dávno vypršela, Kožený je však neproplatil. 

Podobně asi dopadne i soudem uložená náhrada škody. V neposlední řadě nelze očekávat, že by se Kožený ocitnul v České republice za mřížemi. Vrchním soudem potvrzený trest má tak spíše symbolický význam. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu 6 Názory a argumenty
Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.