Petr Hartman: MUS a vyšetřování korupce

14.10.2013 22:20

Rozsudek vynesený ve Švýcarsku v souvislosti s privatizací Mostecké uhelné společnosti je zatím nepravomocný. Mimo jiné to znamená, že vyšetřování v České republice může pokračovat v nezměněném rozsahu.

Petr Hartman: MUS a vyšetřování korupce
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Bude-li verdikt potvrzen, dojde k jeho zúžení. Bývalí manažeři zmiňované společnosti totiž nemohou být potrestáni za stejný prohřešek dvakrát. Zároveň by to neznamenalo, že by se orgány činné v trestním řízení o průběh privatizace Mostecké uhelné společnosti přestaly úplně zajímat. Měly by vyšetřit, zda přechod této firmy z rukou státu do soukromého vlastnictví doprovázela korupce.

Bývalý šéf Fondu národního majetku Roman Češka je přesvědčen o tom, že tomu tak bylo. Alespoň se tímto způsobem vyjádřil v médiích. Pochopitelně podezření bez patřičných důkazů nestačí k tomu, aby se případní aktéři korupce ocitli před soudem. Z dostupných informací vyplývá, že jejich pořízení by nemuselo být nesplnitelným úkolem.

Alespoň švýcarská policie popsala některé podezřelé finanční toky. Z nich vyplynulo, že na účet, ke kterému měl přístup člověk blízký Stanislavu Grossovi, doputovalo zhruba pět milionů dolarů. Zmiňované peníze měly být údajně provizí za prodej státního podílu akcií. I kdyby skutečně šlo o provizi, byla by její výše značně neobvyklá, protože by převyšovala čtvrtinu celkové ceny. Navíc část těchto peněz směřovala na další účty, ke kterým měli přístup opět lidé mající vazby na Stanislava Grosse.

V souvislosti s podivnými finančními transakcemi se ve spisu objevilo i jméno bývalého náměstka ministra průmyslu Roberta Sýkory. Člověka, který později figuroval v neobvyklých obchodech s akciemi Moravia Energo. Právě na tomto obchodu měl vydělat desítky milionů korun Stanislav Gross. Což mu mimo jiné umožnilo vysvětlit, jakým způsobem se mohl dobrat k majetku, který by si za peníze vydělané v politice pořídit jen tak nemohl.

Pochopitelně peníze, které mohly souviset s úplatky týkající se privatizace Mostecké uhelné společnosti, nebyly posílány přímo na účty lidí, kteří mohli rozhodování o ní nějakým způsobem ovlivnit. Sloužily k tomu v zahraničí založené firmy, které měly umožnit, aby se peníze nakonec dostaly do jejich rukou.

Složité transakce měly znesnadnit práci policii, pokud by se je vůbec pokusila rozkrýt.

Švýcarská to začala, česká na její práci navázala. Po změnách ve vedení státního zastupitelství má vytvořeny podmínky k tomu, aby vyšetřování zdárně dokončila.

Dva týdny před volbami lze očekávat, že podobná slova o tom, s kým se při případném vyjednávání o sestavení vlády bavit a s kým rozhodně nikoli, bude přibývat. V momentu, kdy občané rozhodnou o novém složení sněmovny bude na silná slova zapomenuto. Politici realisticky vyhodnotí situaci a začnou spolupracovat klidně s ještě nedávno úhlavním nepřítelem. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Soudci proti ministrovi

11:24 Zdeněk Jemelík: Soudci proti ministrovi

Když jsem si na České justici dne 3. května 2024 přečetl článek Petra Dimuna „Nebezpečné a destabili…