Petr Hartman: Mynářova vila a prověrka

07.01.2015 12:53

Jak dlouho udrží Zeman nad kancléřem ochrannou ruku?

Petr Hartman: Mynářova vila a prověrka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléř Vratislav Mynář

Za pár týdnů uplyne druhý rok od momentu, kdy se Vratislav Mynář stal vedoucím kanceláře prezidenta republiky. Přitom zhruba před dvanácti měsíci dostal od hlavy státu úkol, jehož splněním podmínila Mynářovo setrvání ve vysoké hradní funkci.

Konkrétně šlo o požadavek, aby získal bezpečností prověrku, která by mu umožnila přístup k důvěrným informacím a na důležitá jednání. 

Měla by to být samozřejmá součást práce hradního kancléře. Bez prověrky nemůže svoji funkci plnohodnotně vykonávat. 

Ukázalo se to názorně v momentu, kdy nemohl prezidenta republiky doprovodit na summit NATO, protože by musel, obrazně řečeno, zůstat přede dveřmi. 

Prověřit konkrétního člověka pochopitelně trvá různou dobu a nezáleží pouze na něm, jak velká bude. Prověřují se například jeho majetkové poměry, podnikatelské aktivity, nebo různé osobní kontakty. 

Přesto není obvyklé, aby lhůta překročila 12 měsíců. Vysvětlit se to dá buďto tím, že si Národní bezpečnostní úřad dává na prověření Vratislava Mynáře mimořádně záležet a prochází stovky dokumentů a kontaktuje desítky osob. 

Nebo se v Mynářově historii či jeho okolí vyskytla nějaká překážka, která brání v tom, aby prověrku na požadovaný stupeň získal. V takovém případě by pak oddalování vynesení konečného verdiktu mohlo působit jako hra o čas. 

Nebude-li hradnímu kancléři oficiálně sděleno, jak při prověrce dopadl, může se ve své funkci i nadále udržet. 

Alespoň prezident Miloš Zeman přistoupil na takovouto hru. V ní Mynář sice prověrku nemá, ale protože o ni už před měsíci požádal, nemůže nikdo tvrdit, že ji získat nechce. 

Jeho další pobyt ve vedení kanceláře prezidenta republiky tak momentálně více ohrožují nejasnosti kolem nákupu vily. 

Nepodaří-li se mu vyvrátit pochybnosti, zda ji nepořídil příliš levně a z jakých zdrojů ji financoval, bude se mediální tlak na jeho osobu stupňovat. 

Stačí připomenout osud bývalého premiéra Stanislava Grosse, který se do vysvětlování okolností, za jakých přišel k bytu, zamotal natolik, že se veřejně zesměšnil a jako předseda vlády skončil. 

Pokud by ho Mynář napodobil, potom by nad ním Miloš Zeman asi dlouho neudržel ochrannou ruku. 

Byť dosud tak činí, což názorně dokazuje už druhý rok Mynářova působení ve funkci kancléře bez požadované bezpečností prověrky.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…