Petr Hartman: Povodeň a sbírání politických bodů

03.06.2013 18:15

Velká voda komplikující život v Praze velmi rychle smetla jednání o nové vládě nad hlavním městem. Pražští politici musí řešit problémy s povodněmi a na dohadování se o tom, kdo povede radnici, momentálně nemají čas. Hlavní odpovědnost za řešení povodňové situace v Praze nese TOP 09.

Petr Hartman: Povodeň a sbírání politických bodů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kulminace Vltavy se očekává odpoledne

Po rozpadu koalice s ODS převzala na svá bedra správu hlavního města a zcela nečekaně prochází testem svých schopností. Kdyby před několika týdny tušila, co se bude dít, asi by na ukončení spolupráce s občanskými demokraty tolik nespěchala. Neuzavřené účty dnes už bývalých koaličních partnerů se promítají i do hodnocení kvality boje s nezkrotným živlem.  
 
Bývalý primátor Bohuslav Svoboda se nechal slyšet, že vedení města reagovalo pomalu na blížící se velkou vodu a začalo stavět protipovodňové hráze pozdě. K jeho kritickým slovům se přidávají i starostové některých městských částí, většinou jde rovněž o představitele ODS. Je vidět, že rána vzniklá poněkud nečekaným rozpadem koalice se nestihla zacelit. Naopak je natolik živá, že některým politikům brání ve zdrženlivosti v momentu, kdy na vyčítání si chyb není zrovna vhodný čas. Ten nastane až v době, kdy povodeň bude minulostí a kdy se začnou odstraňovat její následky. Tehdy se ukáže, jaké škody velká voda skutečně napáchala a zda jim šlo zabránit, nebo je alespoň zmírnit.  
 
To pochopitelně neplatí pouze pro Prahu, ale i pro jiné regiony. V nich však k politickému napětí v souvislosti s povodněmi nijak výrazně nedochází. Byť komunální volby na podzim příštího roku by mohly některé politiky svádět k tomu, aby se na živelné pohromě snažili získávat plusové body. Kdyby tomuto pokušení skutečně podlehli, spláchli by spolu s velkou vodou šance na volební úspěch.  
 
Jiní politici se chovají zdrženlivěji a snaží se nabízet vstřícná gesta. Například sociální demokraté v Praze se k protipovodňovým opatřením příliš nevyjadřují. Zároveň vyhlásili, že hlavní město potřebuje plnohodnotného primátora a proto bez jakýchkoli podmínek podpoří kandidáta TOP 09. Zní to vznešeně, byť realita se nebude příliš lišit od současnosti. Vzhledem k tomu, že nebude uzavřena dohoda o spolupráci, nebude se moci zvolený primátor opřít o podporu většiny zastupitelstva. Bude na tom svým způsobem stejně, jako je v současné době pověřený primátor.  
 
Vstřícné gesto ČSSD nijak výrazně nevyřeší situaci kolem vládnutí v Praze, ani nezkvalitní odstraňování škod po povodni. Přesto působí státotvorněji než kritika pronášená bývalým primátorem v momentu, kdy části hlavního města zaplavovala velká voda. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Česká věda potřebuje reformu jako prase drbání

10:14 Zbyněk Fiala: Česká věda potřebuje reformu jako prase drbání

O směřování univerzit rozhodují pouze zaměstnanci a studenti v akademických senátech, nikoliv správn…