Petr Hartman: Rittig bez vazby a s pasem

21.03.2014 18:58

Kontroverzní podnikatel Ivo Rittig je obviněný z praní špinavých peněz. Podle nejnovějšího rozhodnutí soudu však neexistuje důvod k tomu, aby nemohl svobodně vycestovat do zahraničí a musel pobývat ve vazbě.

Petr Hartman: Rittig bez vazby a s pasem
Foto: Hans Štembera
Popisek: V souvislosti s kauzou Nagyová proběhl v Praze policejní zásah ve vile Ivo Rittiga

Dokazuje to, že jeho pozice je momentálně silná. Oporu může Rittig čerpat buďto v chatrných důkazech, které na něj dosud vyšetřovatelé shromáždili. Nebo je to výsledek kvalitní práce a dobrých kontaktů jeho advokátů.  

Jedním z nich je i Vlastimil Rampula. Pokud vám je toto jméno povědomé, potom není divu. Jedná se o bývalého pražského vrchního státního zástupce. Ten v této funkci nedobrovolně skončil. Čelil kritice kvůli průtahům ve vyšetřování některých kauz. Na návrh nejvyššího státního zástupce ho odvolal tehdejší ministr spravedlnosti. Rampula jeho rozhodnutí napadl žalobou a u Městského soudu v Praze uspěl. Byť jen dočasně, protože toto rozhodnutí později zrušil Nejvyšší správní soud.  

V souvislosti s Rittigem je zajímavé, že rovněž on uspěl se stížností proti odebrání pasu u Městského soudu v Praze. Když bylo zahájeno stíhání kontroverzního podnikatele kvůli praní špinavých peněz souvisejících s jízdenkami pro pražský dopravní podnik, bylo rozhodnuto, že místo uvalení vazby stačí odebrat Rittigovi pas a zároveň mu zakázal vycestovat. 

Vyšetřovatelé se ve spolupráci se státními zástupci po navrácení pasu snažili bleskově omezit riziko Rittigova zmizení v zahraničí a tím i vyhýbání se spravedlnosti návrhem na vzetí do vazby. Jak ukázal poměrně rychlý a zamítavý verdikt soudu, neskončila jejich aktivita úspěchem. Rittig jakékoli souvislosti s jízdenkami pro dopravní podnik podle očekávání odmítá. Jak dokazuje dosavadní vývoj případu, státní zástupce má těžkou pozici. Není proto jisté, zda se žalobcům podaří prokázat, že peníze z této zakázky končily skutečně na jeho účtu a že to bylo v rozporu se zákonem.   

Přitom právě Rittig bývá často zmiňován v souvislosti s korupčně-klientelistickým systémem kolem financování nejrůznějších projektů hlavního města. V takovýchto aktivitách mu mohly pomáhat i zprávy z tajných služeb. Právě kvůli jejich úniku z Bezpečnostní informační služby čelí Rittig dalším problémům se zákonem. To, že je obviněn, ještě ani v jednom případu automaticky neznamená, že bude obžalován, skončí před soudem a bude potrestán.  

Rittig měl za léta vytvořenu síť vazeb nejenom na státní úředníky a politiky, ale také na lidi z policejního prostředí a z oblasti státního zastupitelství, případně i justice. Ty se mu nyní mohou hodit. Dosavadní práce orgánů činných v trestním řízení totiž vyvolává dojem, že zájem vyšetřovatelů o kontroverzního podnikatele neopadl ani po vznesení obvinění kvůli jízdenkám či úniku informací z BIS.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.