Petr Hartman: Usnesení ČSSD pomohlo komunistům vládnout v Karlovarském kraji

12.02.2015 22:05

Trvat na slibu daném před volbami, se nemusí vždy vyplatit. Řeč je o usnesení ČSSD, podle kterého by sociální demokraté zároveň neměli vykonávat poslanecký mandát spolu s funkcí hejtmana, případně jeho náměstka.

Petr Hartman: Usnesení ČSSD pomohlo komunistům vládnout v Karlovarském kraji
Foto: Oficiální foto Josefa Novotného
Popisek: Hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný (ČSSD).

Toto nařízení prakticky nelze vynutit, proto záleželo na rozhodnutí jednotlivců, kterých se týkalo, zda se mu podřídí. Příkladem ostatním šel Milan Chovanec. Jako první si vybral působení ve sněmovně a z vedení Plzeňského kraje odstoupil. Svoje rozhodování měl ulehčené tím, že se zároveň stal ministrem vnitra.

Následoval Michal Hašek, který po neúspěšném pokusu sesadit Bohuslava Sobotku z čela strany, si vyhodnotil, že momentálně pro něj bude lepší působit ve vedení Jihomoravského kraje než sedět ve sněmovně. Usnesení se nakonec podřídil i středočeský hejtman Miloš Petera, který rovněž rezignoval na poslanecký mandát.

Naopak Josef Novotný a Jiří Běhounek se dlouhou dobu usnesením ústředního výkonného výboru ČSSD neřídili. O post poslance přijít nemohli a z vedení Karlovarského kraje respektive Vysočiny by je museli odvolat jejich kolegové, což vzhledem k jejich silné pozici v regionech nebylo pravděpodobné.

U prvně jmenovaného podpora postupně začala slábnout. Proto se rozhodl kumulaci funkcí ukončit a na post hejtmana Karlovarského kraje přece jenom rezignovat. Vedení strany tím sice vyšel vstříc, ale jak ukazuje realita, přidělal mu tím spíše více starostí, než radosti.

Novotného odchodem se začala drolit koalice sociálních demokratů s komunisty. V současné době se situace vyhrotila takovým způsobem, že je vedení kraje ochromeno a nelze vyloučit ani konání předčasných voleb. Do definitivního vyřešení sporu bude v čele Karlovarského kraje představitelka KSČM.

Dodržení usnesení sociální demokracie tak přispělo k tomu, že komunisté vládnou už ve druhém regionu. V dalších sedmi se nějakým způsobem podílejí na vedení kraje.

V době vzniku této spolupráce komunistů se sociálními demokraty se počítalo s tím, že jde o test, jak by součinnost těchto dvou stran mohla fungovat na celostátní úrovni. Mohutný nástup hnutí ANO ušetřil ČSSD rozhodování o tom, zda prolomit tabu a uzavřít vládní koalici s KSČM.

Rozklad vedení Karlovarského kraje a vyhrocené spory mezi sociálními demokraty a komunisty v tomto regionu názorně ukazují, že by to nemusela být zrovna idyla. V momentu, kdy jde o moc, nezná přítel soudruha. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 352. díl Oswald Spengler - Myšlenky

13:04 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 352. díl Oswald Spengler - Myšlenky

Oswald Spengler, německý filosof dějin (25. května 1880, Blankenburg – 8. května 1936, München), do …