Petr Hartman: V Úsvitu platí, že 14 je méně než 9

12.02.2015 10:02

Čtrnáct je méně než devět. Na první pohled početní nesmysl asi nejlépe vystihuje současné dění kolem Úsvitu přímé demokracie. Toto ve sněmovně zastoupené hnutí se může zatím chlubit 14 poslanci.

Petr Hartman: V Úsvitu platí, že 14 je méně než 9
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Zároveň členové Úsvitu přímé demokracie by měli problém sehrát fotbalový zápas. Pokud by se ho zúčastnili všichni, nedali by dohromady kompletní jedenáctku. Je jich totiž jenom 9.

Pouze tato devítka má právo hlasovat, a tím rozhodovat o všech podstatných věcech Úsvitu. Týká se to podoby stanov, přijímání nových členů, nebo volby či případně odvolání předsedy. Není tudíž pravda, že hnutí nemůže rozšiřovat své řady o další členy.

Jejich současný jednociferný počet vypovídá o tom, že z nejrůznějších důvodů nechce. Kdyby změnilo názor, musely by každý příchod podpořit dvě třetiny všech členů hnutí a jeho předseda.

V současné době by k tomu stačilo 7 hlasů. Ze stanov vyplývá, že bez souhlasu předsedy to možné není.

Tomio Okamura tak momentálně přispívá k velmi malé členské základně. Patrně mu nízký počet členů vyhovuje. Může je lépe ovlivňovat a kontrolovat.

Zároveň tím riskuje, že stačí relativně velmi malý počet lidí k tomu, aby byl z vedení hnutí odvolán, případně byly změněny stanovy tak, aby se hnutí více otevřelo zájemcům, nebo se přeměnilo v jinou stranu.

Může k tomu dojít pouze na konferenci a musela by se proti němu postavit sedmička. Tu momentálně odbojní poslanci z Úsvitu přímé demokracie dohromady nedají, byť drtivá většina z v úvodu zmiňované čtrnáctky se postavila proti Tomio Okamurovi.

Až na výjimky se však nejedná o členy hnutí. Proto nemohou změny ve fungování Úsvitu přímé demokracie prosadit uvnitř tohoto politického subjektu.

Podaří-li se Okamurovi udržet většinu z devíti členů na své straně, nemůže ho rebelie poslanců ohrozit. Maximálně by mohlo dojít k zániku poslaneckého klubu Úsvitu. Více než 20 milionů korun, které hnutí každoročně inkasuje za mandáty, by Úsvitu zůstalo.

Může to být jeden z důvodů, proč se poslanci zatím nechystají opustit klub Úsvitu ve sněmovně. Kdyby se jim přece jenom podařilo Okamury zbavit, nebo hnutí přeměnit v jinou stranu, mohli by se dostat k těmto financím. Bez nich se politická kariéra buduje velmi obtížně.

Tomio Okamura ji mimo jiné založil na prosazování přímé demokracie. Přitom dění kolem Úsvitu vytváří dojem, že pro toto pojetí není v jeho hnutí zrovna prostor.

Snaha držet členskou základnu na velmi malém počtu a ze stanov vyplývající velmi silná pozice předsedy vypovídají spíš o autoritativním pojetí než o prosazování demokracie uvnitř hnutí.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla