Petr Hartman: Válková podala demisi. Skutečné problémy rezortu to ale neřeší

10.02.2015 22:07

To není odvolání, paní ministryně podala demisi. Takovým způsobem hodnotí předseda hnutí ANO Andrej Babiš konec Heleny Válkové ve vedení ministerstva spravedlnosti.

Petr Hartman: Válková podala demisi. Skutečné problémy rezortu to ale neřeší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Svým způsobem má pravdu. Z čistě formálního pohledu odchází ministryně dobrovolně. Ve skutečnosti k rezignaci byla donucena.

Z pohledu fungování resortu je jedno, jakou formou ministerské křeslo opouští. Podstatné to je pro Andreje Babiše. Proto na veřejnosti zdůrazňuje, že Helena Válková sama podala demisi.

Ze Sobotkova kabinetu totiž zatím odešli pouze reprezentanti hnutí ANO. Helena Válková spolu s Antonínem Prachařem byli prezentováni jako odborníci, kteří své resorty zvládnou lépe než politici.

Opakovaná kritika jejich práce tomu nenasvědčovala. Na vlastní kůži se mohli přesvědčit o tom, že svět politiky se řídí určitými specifiky, se kterými se nelze vyrovnat pouze odborností.

Názorně to ukazuje i aktuální dění kolem Heleny Válkové. Její působení ve vedení resortu spravedlnosti kladně hodnotí nejrůznější představitelé tuzemské justice. Není jí to však nic platné.

Válková ztratila podporu v hnutí ANO a musí skončit. Názorně se to projevilo při hlasování vlády o kompromisu, který se týkal doplácení platů soudcům a státním zástupcům.

Návrh Heleny Válkové nepodpořil nikdo z jejích stranických kolegů. V tu chvíli bylo zřejmé, že Andrej Babiš Válkovou definitivně odepsal.

S jejím odchodem se vyrovnal poměrně snadno. Měl za ni připravenu náhradu. Sází na člověka, který podle něj bude více odpovídat představě o přísném a dynamickém manažerovi, kterou opakovaně a promyšleně nabízí veřejnosti jako protiklad k fungování zavedených stran.

Řeč je o dosavadním náměstkovi ministryně Robertu Pelikánovi. Ten měl dosud na starost mimo jiné legislativní úsek. Byl tudíž spoluzodpovědný za rychlost a kvalitu přípravy zákonů.

Také kvůli tomu byla Helena Válková opakovaně kritizována. Robert Pelikán například pracoval na nové podobě pravidel, která by upravovala fungování státních zástupců.

Jeho pohled se diametrálně lišil od původního návrhu, na kterém se spolupodílel nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Kvůli tomu se přeli nejenom státní zástupci s vedením ministerstva spravedlnosti, ale výhrady zněly rovněž z úst některých politiků.

Dosazením Pelikána místo Válkové se změní fasáda, skutečné problémy za ní nezmizí. Možná se budou více a rychleji řešit tak, jak si to představuje Andrej Babiš. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.